StoryEditorOCM
VaterpoloBLIŽI SE POČETAK EUROPSKOG PRVENSTVA

Gruž spreman, Hrvatska također, korčulanski zet, najbolji stranac u povijesti Juga, prva prepreka europskim prvacima!

Piše Tonči Vlašić
3. siječnja 2024. - 07:19

Ima li još koja ulaznica za utakmicu Hrvatska – Španjolska? – svako malo netko pokuca na vrata Gruža sa željom da i on bude dio povijesti. Dubrovnik je prvi put domaćin jednog loptačkog Europskog prvenstva. Zgrabio je s obje ruke priliku, koja se ukazala nakon što je zbog rata otkazano prvenstvo u Izraelu, te će biti domaćin dvije od ukupno četiri skupine muškog turnira (druge dvije su u Zagrebu, dok se ženski turnir igra u Nizozemskoj).

- Nažalost, nema – glasi odgovor, koji se čuje još od Božića, gotovo deset dana. I kad je tako, kreće se u lov na ulaznice za preostale dvije utakmice hrvatske reprezentacije u Dubrovniku, ogled s Francuskom, te Crnom Gorom.

Ivica Tucak, hrvatski izbornik, slaže sa svojim suradnicima taktiku, okrenut je sad u prvom redu (prvom suparniku) Španjolskoj, reprezentaciji koja je osvajala medalje na tri posljednja europska i svjetska prvenstva, čiji je zaštitni znak legendarni Felipe Perrone, korčulanski zet, igrač koji je dvije sezone nosio kapicu Jug Adriatic osiguranja (nek’ se zna, doveo ga je 2015. godine Lukša Jakobušić, danas čelnik Hajduka, a tad prvi čovjek najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba).

image

Felipe Perrone

Angela Weiss/Afp

Perrone je s Jugom igrao svih devete finala, nije dobio samo zadnje kad je Jug branio naslov prvaka Europe (dva puta prvak i osvajač kupa Hrvatske, dva trijumfa u Regionalnoj ligi, te u prvoj sezoni prvak Europe, potom osvajač europskog superkupa).

- Sjajno izgleda Gruž – istaknuo je Perrone, koji će krajem veljače proslaviti 38. rođendan, uoči prvog treninga našeg prvog suparnika u hramu vaterpola. Bilo je to na Novu godinu. Ističu to i naši reprezentativci, čak i Jugaši. Njihov dom je poprimio sjajan izgled. ‘Niknut’ će do početka prvenstva u četvrtak, i to uz zapadnu stranu Bazena, koji je izgrađen 1961. godine, navijačka zona (zatvara se promet između bazena i zgrade Atlantske). Televizija je spremna. Slika iz Gruža (i Zagreba) putuje u svijet. Po desetak kamera je na svakom bazenu.

Priprema se u Dubrovniku otvaranje prvenstva između prve dvije utakmice prvog dana (Crna Gora – Francuska kreću u 17 sati, naši i Španjolci od 20.15 sati). Stiže i premijer Andrej Plenković. Bez pomoći Vlade, istaknuli su to i čelni ljudi Hrvatskog vaterpolskog saveza, ovo ne bi bilo moguće.

- Nismo imali puno vremena za organizaciju, ali smo uspjeli odgovoriti na sve zahtjeve – naglasio je Alen Bošković, koji je predsjednik organizacijskog odbora dubrovačkog dijela EP-a. Non stop je u koordinaciji s Gradom, koji je također učinio sve kako bi sve bilo spremno za prvenstvo. Prvi čovjek grada Dubrovnika Mato Franković sa svojim suradnicima svako malo je na bazenu u Gružu.

image

Marko Žuvela je opet najmlađi hrvatski reprezentativac na Europskom prvenstvu. Prije neki dan, 21. prosinca, proslavio je 22. rođendan 

Ante Cizmic/Cropix

Španjolska je na kladionicama prvi favorit EP-a, Hrvatska drugi.

- Naš cilj su Olimpijske igre u Parizu – rekao je Tucak, koji je nakon trijumfa naših na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine naslijedio Ratka Rudića na klupi Hrvatske. Ima Šibenčanin 14 medalja. Bio je svjetski prvak 2017. u Budimpešti, europski prvak prije dvije godine u Splitu. To zlato naši brane sad u Dubrovniku, te Zagrebu jer je Hrvatska u ovim izvanrednim okolnostima postala prva država koja je za redom domaćin prvenstvo vaterpolista, koje se prvi put u jednoj državi igra u više od jednog grada (ovo je 36. EP).

image

Kraj, završeno je finale Europskog prvenstva u Splitu 2022. godine, Hrvatska je prvak, slavi izbornik Ivica Tucak

Vladimir Dugandžić/cropix/

Ima Tucak i jedno olimpijsko postolje, srebro iz Rija 2016. godine. Međutim, Hrvatska još nema osiguran nastup u Parizu ovog ljeta na najvećem natjecanju, nema još ni ulaznicu za Svjetsko prvenstvo, koje je već idući mjesec u Dohi gdje su ‘Vatreni’ predvođeni Zlatkom Dalićem, Lukom Modrićem 2022. godine uzeli svjetsku broncu.

Sve će to naši vaterpolisti pokušati izboriti na početku (n)ove 2024. godine u Dubrovniku i Zagrebu. Uz podršku navijača.

image

Ovako je na kraju bilo u Spaladium areni na 35. Europskom prvenstvu 2022. godine - Hrvatska u Splitu prvak, doprvak Mađarska, a Španjolska treća

Tom Dubravec/Cropix
05. svibanj 2024 17:02