StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Dok čekamo polufinale: Sine ja sam to protiv njega uspio prije 24 godine, danas je na tebe red!

Piše Tonči Vlašić
9. kolovoza 2024. - 11:48
Uspješni jugaši i reprezentativci, otac i sin, Elvis i Loren Fatović, nakon finala SP-a 2017. u Budimpešti kad je Loren s Hrvatskom osvojio prvo veliko zlatoTonči Vlašić/

Čekamo polufinale s Mađarima. Kako ide program ovog petka u vodi La Defense Arene? Dva su dijela. Prvi počinje u 13 sati, a drugi u 18 sati. U svakom su po dvije utakmice, prvo jedna razigravanja za poredak od 5. do 8. mjesta, a zatim jedno polufinale. Mi smo u drugom kad prvo od 18 sati igraju Grčka i Australija, a nakon toga od 19.35 sati mi i Mađarska. U prvom bloku prvo kreću Italija i Španjolska, a zatim od 14.35 sati polufinale Srbija – SAD.

Četvrti put Hrvatska u polufinalu, i niti jedno nismo izgubili. Eto, u Atlanti 1996. svladali su naši Italiju, a zatim nije u finalu išlo protiv Španjolske, kojoj je to zadnja medalja na Olimpijskim igrama (prvu je osvojila kod kuće, četiri godine prije, 1992. u Barceloni). Drugo je bilo u Londonu 2012., dobili smo Crnu Goru, a u finalu Italiju, i ispisali povijest. Treći put u Riju prije osam godina – pobjeda opet protiv Crne Gore, a u finalu poraz od Srbije

I kad se već kopa po povijesti, eto nek se zna – četvrti put danas igramo protiv Mađarske na Olimpijskim igrama. Pobjeda i dva poraza naših. Prvu smo dobili (Sydney 2000.), a iduće dvije izgubili (Atena 2004. i Tokio 2021. godine). 

Pamtimo tu prvu pobjedu. Igralo se na bazenu u Rydeu, rujan 2000. godine: Siniša Školneković, Elvis Fatović, Višeslav Sarić, Dubravko Šimenc, Ognjen Kržić, Ratko Štritof, Mile Smodlaka, Ivo Ivaniš, Alen Bošković, Samir Barać, Igor Hinić, Frano Vićan i Vjeko Kobešćak pod vodstvom Nevena Kovačevića. I mi, i Mađari dobili prve dvije u skupini, hoće li netko i treću, ili će obje reprezentacije i nakon 3. kola imati isti učinak? Gubili smo nakon prve četvrtine 2:3, gubili smo na poluvremenu 3:4, a vodili smo uoči zadnje četvrtine sa 6:5, a 4 minute i 40 sekunde do kraja utakmice s 8:5.

Tamas Molnar i Tibor Benedek su ublažili poraz, a imali su Mađari priliku i za remi, ali je šut Tamasa Kasasa zaustavio Školneković. Kakva obrana! Na kraju 8:7. Fatović, Smodlaka i Barać po dva, Elvis dva puta s lijeve strane na početku treće za vodstvo 5:4, a Ivaniš i Kobešćak po jedan pogodak. Rajmund Fodor je izjednačio na 5:5, i onda trica: Baraćeva pliska, Smodlakin milimetarski precizni udarac, te Ivaniševa loba nakon sjajne asistencije Šimenca. Štritof je, sjećamo se, bio na čelu obrane, koja je zaustavila centre Mađarske, Zsolta Vargu su ‘vezali‘ sa svih strana. Barać i Kobešćak su pogodili iz vanka, Smodlaka je svoj prvi pogodak postigao u drugoj četvrtini za 3:3 s dva, tri Mađara na leđima. Na tribinama bulikan hrvatskih navijača sa zastavama, naših ljudi koji žive u Australiji. 

Ali, iako su naši u skupini bili bez poraza, ništa od medalje. Pali smo od Španjolske u četvrtfinalu. Mađarska je ‘tamo dole‘ osvojila zlato, Rusi srebro, a SRJ broncu. 

I, 24 godine poslije te naše jedine pobjede protiv Mađara na Olimpijskim igrama u ukupno tri ogleda do danas, Zsolt Varga je na klupi Mađarske, izbornik, a u kapici Hrvatske Loren Fatović, sin Elvisa. Tamas Molnar je zadnjih godina jedan od glavnih u vaterpolskoj organizaciji. Elvis je, dakle, prije 24 godine uspio dobiti Mađarsku sa Zsoltom Vargom, koji danas kao izbornik razmišlja od Lorenu, udarnoj snazi Hrvatske u Parizu gdje Mađarska lovi svoje deseto olimpijsko zlato, a ukupno sedamnaestu medalju na Olimpijskim igrama, Hrvatska pak drugo zlato, a ukupno četvrtu medalju.

Mađarska je debi na Igrama imala 1928. godine, naši 68 godina poslije. Mađarska je 18. put u polufinalu, dobila je 12 od prethodnih 17, dok je Hrvatska bez greške u polufinalima, dobila je sva tri prethodna. Mađarska uz devet zlata ima tri srebra i četiri bronce, samo jednom je ostala bez medalje kad je ušla u polufinale, i to 1996. kad je u Atlanti bila četvrta. Hrvatska osim zlata u Londonu 2012. ima srebra iz Atlante 1996. i Rija 2016. godine.

Tko će već večeras osigurati novu olimpijsku medalju, Hrvatska ili Mađarska? (HTV2). 

22. rujan 2024 04:20