StoryEditorOCM
Tenis‘ČUDNI‘ AUSTRALIAN OPEN |

ANA KONJUH U DUBAIJU POKUŠAVA IZBORITI PUT U MELBOURNE ‘Nećemo se lagat, mogla sam proći i bolje u ždrijebu‘

Piše Tonči Vlašić
9. siječnja 2021. - 17:31

Ana Konjuh će igrati u kvalifikacijama prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena. Dobila je pozivnicu organizatora, a nakon današnjeg ždrijeba doznala je suparnicu. Bit će to četvrta nositeljica kvalifikacija, 26-godišnja njemačka tenisačica Anna Lena Friedsam, trenutno 111. tenisačica svijeta.

- Nećemo se lagat, mogla sam proći i bolje u ždrijebu. Ali, što je, tu je. Friedsam zna dosta o tenisu. Bila je u vrhu. Trebat će za proći odigrati dosta dobro, na visokom nivou - istaknula je 23-godišnja Dubrovkinja, koja je na 476. mjestu WTA rang liste.

Podsjetnik, Ana se u rujnu prošle godine nakon 19 mjeseci izbivanja s turnira vratila na teren. Nakon četvrtog zahvata na laktu krenula je od nule. Igrala na ITF-ovim turnirima, jedan je osvojila, dobila 13 od ukupno 18 mečeva krajem 2020. godine. Nije se zbog slabog rankinga nadala kako će igrati kvalifikacije Australian Opena, ali, očito teniski svijet ne zaboravlja kako je bila svjetski juniorski broj jedan, kako je prije osam godina osvojila duplu krunu na juniorskom Australian Openu, kako je te iste godine uzela i juniorski US Open, kako se već sa 16 godina oprostila od juniorskog staža, te krenula u profesionalne vode, te kako je 2016. osvojila WTA turnir u Nottinghamu, kako je 2017. igrala četvrtfinale US Opena te bila 20. tenisačica svijeta.

Kvalifikacije Australian Opena zbog ograničenja putovanja u Australiju igraju se u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i to od 10. do 13. siječnja. Ukupno 128 tenisačica će se u Dubaiju natjecati za šesnaest kvalifikacijskih mjesta u glavnom ždrijebu Australian Opena, koji će se u Melbourneu igrati od 8. do 21. veljače.

- S obzirom na situaciju s koronom 'vezani' smo za hotel i tenis centar, koji se nalazi u sklopu hotela. Ne smijemo izvan toga. U hotelu smo odvojeni od ostalih gostiju, jedan lift je rezerviran samo za nas, kao i dio restorana. Non stop smo s maskama. Držimo distancu. Maske se nose non stop. Takva su vremena. Već smo navikli - rekla je Ana. 

Tri pobjede u nizu vode iz Dubaija u Melbourne.

- Bilo bi lijepo otići na kraju u Melbourne, te igrati Grand Slam - poželjela je Ana. 

- Dobro se osjećam. Na zadnjem treningu, koji sam imala danas, sve je bilo u redu. Meč s Fiedsam je prvi u nedjelju, 10. siječnja, na terenu broj 3, dakle, igramo sutra ujutro od 10 sati po lokalnom vremenu, tj. u 7 sati po hrvatskom. Nadam se da će biti dobro vrijeme, da neće biti vjetra. To ovdje zna biti problem. 

Ukoliko dobije Fiedsam, Ana će u 2. kolu igrati protiv pobjednice meča u kojem se sastaju Turkinja Cagla Buyukakcay i Victoria Jimenez Kasintseva iz Andore, dok je u drugom dijelu ždrijeba njezine kvalifikacijske 'skupine' najjače ime Talijanka Sara Errani, 2013. peta tenisačica svijeta, danas 131., koja je u ulozi 17. nositeljice kvalifikacija.   

Konjuh i Friedsam su se već dva puta ogledale na Touru, oba puta je odlučivao treći set. Prvi meč je s 2:1 dobila Konjuh 2013., a 2016. Friedsam. Tko će dobiti treći meč te povesti 2:1 u međusobnim ogledima i doći korak bliže nastupu u glavnom turniru prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena?

24. travanj 2024 09:38