StoryEditorOCM
TenisHALO, NEW YORK! |

ANA KONJUH IZ FLUSHING MEADOWSA, UOČI 1. KOLA US OPENA ‘Kvalifikacije nisu Grand Slam, nije to to, a ja se nadam kako ih više neću morati igrati‘

Piše Tonči Vlašić
30. kolovoza 2021. - 11:32

Kanađanka Leylah Fernandez ima 17 bodova više, te je tri mjesta iznad Ane. Suparnice su na startu posljednjeg Grand Slam turnira sezone, US Opena.

- Dobila sam je u Madridu, u proljeće ove godine. Međutim, tad smo igrale na zemlji. Ovdje su drugačiji uvjeti, te ćemo vidjet kako će biti. Fernandez je ljevakinja, a što, iskreno, ne volim, ali imam tih 1:0 protiv nje. Dakle, može se – smije se Ana Konjuh. Ne krije zadovoljstvo što je izborila glavni turnir, a pogotovo kad se zna s kakvim se problemima 'sudarila' u zadnje vrijeme. Jutro uoči starta kvalifikacija 'zakočila' su je leđa. Bilo je pitanje, hoće li moći. Nije situacija bila bajna ni dan poslije, a niti u posljednjem 3. kolu kvalifikacija, međutim, kako je bol u leđima popuštala, tako je s druge strane rasla njezina igra. Uglavnom, preskočila je sve tri prepreke, i svaku s 2:0 u setovima.

Pamti se kako je baš sjajno zaključila kvalifikacije. Ne sjećamo se kad je imala takvu statistiku kao protiv Švicarke Stefani Voegele, koju je dobila sa 6:2 i 6:2 za sat vremena. Podsjetnik, servirala je odlično. Meč je zaključila bez dvostruke servis pogreške, osvojila je 84 posto poena nakon što je prošao prvi servis, dok je drugi bio do pred sam kraj meča sto posto, bez greške. Zatim, četiri puta je oduzela servis suparnici, a niti jednom nije izgubila svoj. Kompletna statistika, svaka rubrika, bila je baš odlična.

- Nisam gledala brojke, ali, da, dobro sam servirala, da, dobro sam vraćala servis, da, znam kako nisam imala niti jednu duplu servis pogrešku... S ovakvim servisom je odmah bilo sve lakše. Jedino sam malo zeznula zadnji gem, ali sam ga dobila (iskoristila je petu meč loptu, a spasila dvije break lopte – op.a.).

Iza nje su kvalifikacije sva četiri Grand Slam turnira. Samo jedan poraz, i to u finalu kvalifikacija Australian Opena, i to nakon što je dobila prvi set finala protiv iskusne Talijanke Sare Errani. Nakon toga bez greške u kvalifikacijama Roland Garrosa, Wimbledona, te sad US Opena.

- Imala bi 4 od 4 da nisam zafrkla samu sebe tamo u Dubaiju protiv Errani. Nikad neću, čini mi se, preboljeti taj poraz. Ali, da, sve je potom bilo odlično, te se nadam kako su ovo bile zadnje kvalifikacije koje sam morala igrati na Grand Slam turnirima, kako ću ubuduće zahvaljujući rankingu imati osigurano mjesto u glavnom turniru.

image
Ana Konjuh
Tom Dubravec/Cropix

Uspjehom u kvalifikacijama US Opena Ana je napravila novih 12 koraka naprijed, te glavni turnir US Opena počinje sa 76. mjesta svjetske rang liste.

- Sretna sam, opet pripadam TOP 100. Inače, kvalifikacije nisu Grand Slam, nije to to, tek kad si u glavnom turniru, onda si dio najvećih turnira svijeta, te se nadam kako ih više neću morati igrati. 

Na US Openu je 2013. zaključila juniorsku karijeru. Oprostila se na najbolji mogući način. Osvojila je krunu najbolje, bila juniorski broj jedan, te s nepunih 16 godina krenula u boj s najboljima, a na terenima Flushing Meadowsa potpisala je i svoj najbolji rezultat među profesionalcima na jednom Grand Slam turniru. Igrala je 2016. četvrtfinale zahvaljujući kojem je bila dvadeseta tenisačica svijeta.

- Razmišljam sad samo o meču s Fernandez, kako odigrati dobro. Nadam se kako će sve s leđima biti u najboljem redu. Moj trener Antonio Veić je također sretan prolaskom kvalifikacija, pogotovo kako sam odigrala u zadnjem meču kvalifikacija. Odmorili smo nakon toga jedan dan, te se pripremali za meč 1. kola - rekla je Ana.

Meč Konjuh – Fernandez je prvi meč na terenu broj 14 (početak u 11 sati po lokalnom, odnosno u 17 sati po hrvatskom vremenu).  

SVAKA ČAST LUCIJI

Dvije 'maleeee iz Graaadaaaa' na US Openu. Lucija (Ćirić Bagarić - op.a.) i ja. Baš mi je bilo drago kad sam čula kako je 'upala' u turnir. Svaka joj čast. Navijam za nju. Stvarno lijepo igra u zadnje vrijeme. Napredovala je. Rezultati potvrđuju, plasman na rang listi također. Gledala sam je u Zagrebu. Da, igra baš lijepo. Sjećam se kad sam ja prvi put zaigrala na juniorskom Grand Slam turniru, pa i sve što sam doživjela na juniorskim Grand Slamovima. Ostale su predivne uspomene. Nadam se kako će i ona doživjeti isto, te kako će također biti uspješna - komentirala je Ana činjenicu kako su dvije Dubrovkinje ove godine na US Openu, jedna u seniorskom, a druga u juniorskom turniru.

20. travanj 2024 07:53