StoryEditorOCM
RukometPODBAČAJ NA STARTU

Šok za Kraljice šoka na otvaranju Svjetskog prvenstva! Hrvatska se u završnici spasila debakla

Piše sportske novosti
2. prosinca 2021. - 20:04

HRVATSKA - BRAZIL 25-30 (12-18)

HRVATSKA: Bešen, Kapitanović, Pijević; P. Posavec, Krsnik 3, S. Posavec, Mičijević 6, L. Kalaus 2, Ježić, Burić, Šimara 4, Dežić, Debelić 3, Turk, Mamić, Blažević 7

BRAZIL: Arenhart, De Arruda; De Paula 7, Fernandes, T. Araujo 3, Rodrigues Belo 4, Ribeiro Quintino 1, Carneiro, Da Rocha, L. Araujo 4, Cardoso 3, Vieira 2, Guarieiro 3, Fermo, Matieli 3, Ventura

Hrvatska je otvorila Svjetsko prvenstvo teškim porazom protiv Brazila. Teškim ne samo zbog rezultata, nego mnogo više zbog onoga kako su naše rukometašice odigrale taj susret. Obrana koja se stalno spominjala kao naše najjače oružje jučer zapravo nije postojala i od tuda su kretali svi naši problemi.

Bruna De Paula se doslovno igrala s nama, svejedno kao strijelac, asistent, kreator cijele njihove igre, u svakoj ulozi je bila neuhvatljiva za naše igračice i nerješiva enigma. S druge strane Brazilke su nam svojim izlascima na Ćamilu Mičijević u početku poremetile igru u napad, a tijekom cijele utakmice iskusna golmanica Barbara Arenhart potrudila se dodatno uništavati samopouzdanje naših igračica, između ostalog je obranila dva sedmerca, jedan Valentini Blažević i jedan Dori Krsnik. Previše smo zicera fulali, ali opet, ključ cijele priče je bila naša obrana - 18 primljenih golova u prvom dijelu, 30 ukupno dovoljno će reći.

Hrvatska je otvorila susret s uobičajenom prvom postavom u posljednje vrijeme - Tea Pijević na golu, Paula Posavec i Ana Turk a krilima, Ana Debelić na pivotu i vanjska linija Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dora Krsnik, a u obrani je Katarina Ježić mijenjala Valentinu Blažević.

Već nakon 30 sekundi igre sutkinje su pokazale 2 minute isključenja Dori Krsnik i zapravo uvelike usmjerile tijek utakmice. Pijević je odgovorila obranivši zicer Bruni de Pauli, ali Brazilke su uspjele iskoristiti igrača više i povesti i više u prvom poluvremenu nisu ispustile vodstvo iz ruku. U obrani su posebnu pažnju posvetite Ćamili Mičijević, a prostor koji je to otvaralo odlično je na početku koristila Valentina Blažević koja je zabila 3 gola u prvih 10 minuta i bila jedini naš strijelac. Ali ono što je bio ogromni problem od početka susreta i što nikako nismo uspijevali posložiti bila je naša obrana. Upravo ono što bi trebalo biti naše najjače oružje raspadalo se lakoćom, a u takvoj situaciji Brazilke su lakoćom dolazile pred Teu Pijević i rešetale našu mrežu. Bruna De Paula je u prvom poluvremenu zabila 3 gola, ali njezini prsti su bili u većini brazilskih akcija koje su završavale golovima.

Već u 12. minuti Brazil je imao +3 (4:7), sredinom poluvremena smo se uspijevali držati na gol zaostatka, ali ništa se bitno nije mijenjalo u našoj igri. Logična posljedica toga bio je time-out izbornika Nenada Šoštarića...

Pokušao je Šoštarić i s promjenama u našoj ekipi, pokušao je i s promjenom obrane u završnici prvog dijela sa 6-0 na 5-1, Kapitanović je ušla umjesto Pijević, ali samo smo tonuli. U 27. minuti golom De Paule iz skok šuta Brazil je otišao na ogromnih 17:11. Svaka Brazilka koja bi krenula jedan na jedan završavala je sama pred našom golmanicom, nije bilo faula, nije bilo spajanja, nije bilo ičega.

Drugo poluvrijeme smo otvorili s igračem više zarađenim na kraju prvog poluvremena, zabili dva gola (Blažević i Ježić iz kontre), ali kratko je trajala nada u povratak Hrvatske. Brazil je uzvratio s tri svoja gola, a onda je uslijedilo nekoliko minuta u kojima je u glavnoj ulozi bila Barbara Arenhart koja je obranila sedmerac Valentini Blažević, a onda nanizala nekoliko obrana i to zicera naših igračica.

U puno situacija su naše igračice i nepotrebno brzale, pokušao je to sredinom drugog dijela zaustaviti izbornik Šoštarić minutom odmora, tražio da se igra duži napad, da se ide korak po korak, uporno vikao s klupe da igraju gusto u obrani i na trenutke bi naše uspjele ponešto od toga napraviti, ali samo na trenutak i Brazilke su nastavile trpati u našu mrežu. Sredinom drugog dijela imale su 9 golova razlike a tek u završnici susreta naše igračice su uspjele odigrati obranu koja je sličila na ono što inače igraju...

- Ali bilo je prekasno - rekla je Valentina Blažević.

Prekasno za bilo što više od pristojnog poraza, ali karakter se pokazuje i da izvučeš najviše što možeš u ovakvoj utakmici, a ne da potoneš do kraja, pišu Sportske Novosti.

18. travanj 2024 09:23