StoryEditorOCM
RukometEUROPSKO PRVENSTVO (Ž)

Na startu protiv aktualnih svjetskih i europskih prvakinja, te olimpijskih doprvakinja, Kristina Prkačin, 24-godišnji lijevi vanjski iz Mokošice: ‘Očekujem kako ćemo to ostvariti!‘

Piše Tonči Vlašić
4. studenog 2022. - 09:01

Prekjučer su stigle, odradile trening u pomoćnoj dvorani, a jučer navečer izašle na glavnu pozornicu u ljubljanskim Stožicama. Europsko prvenstvo za naše rukometašice kreće ovog petka, 4. studenog, ogledom protiv Norveške, aktualnih svjetskih i europskih prvakinja, te olimpijskih doprvakinja.

- Zanimljiva nam je skupina. S nama su još Mađarska s kojom igramo u nedjelju, te Švicarska, koja nam je suparnik u utorak. Tri najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje, prenose se rezultati u drugi krug. Pratili smo Norvešku. To je vrh rukometa. Dosta reprezentacija ima problema. Tako ni Norveška nije stigla kompletna, ali da su i dalje jake, jesu, da su vrh, jesu - ističe 24-godišnja Kristina Prkačin iz Mokošice, lijevi vansjki hrvatske reprezentacije.

ČETIRI TROFEJA S LOKOMOTIVOM

Podsjetnik, Kristina je tek s 15 godina počela igrati rukomet. Prije toga trenirala je gimnastiku, plivanje, odbojku i atletiku. Na prva dva sporta se zadržala duže, oko tri godine. Toliko je provela i u Ženskom rukometnom klubu Dubrovnik prije nego je krenula za Zagreb. Prvu godinu u glavnom gradu odradila je u dresu Trešnjevke, a potom pet u dresu Lokomotive s kojom je osvojila lani prvenstvo, prije toga dva Kupa Hrvatske i europski Challenge kup. Ima iza sebe još jedno europsko finale. Prvi dio sezone 2021./22. provela je u mađarskom Szombathelyiju, zatim povratak u Lokomotivu. Od ljeta ove godine je u Rumunjskoj. 

Prvi nastup u dresu reprezentacije je imala 2015. godine. Prvo je nastupala za juniorsku, s njom bila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2016., a nakon toga skuplja nastupe u seniorskoj reprezentaciji. Debi na EP-u je imala u Francuskoj 2018., zatim bronca s EP-a u Danskoj 2020. godine, a sad će po treći put zaigrati na EP-u. 

Hrvatska nakon najvećeg uspjeha, bronce na posljednjem Euru prije dvije godine u Danskoj, prve medalje naših rukometašica na jednom velikom natjecanju, priželjkuje novi uspjeh.  

- Nema rezultatskog imperativa, a tad najbolje funkcioniramo. Dosta toga će ovisiti o nama. Prvenstvo dočekujemo s dvije lijepe pobjede protiv Slovenije u pripremnim utakmicama, te u dobroj atmosferi. Veselja u nas nikad ne nedostaje. Pripreme su bile dobre. Zadnjih deset dana smo više radili na taktici. Odigrali te dvije utakmice sa Slovenijom, domaćinom prvenstva.

Nema u našim redovima Mičijević, Milosavljević, Turk, Mamić, nema ni Pavlović, ali nema kukanja. U najavama se ističe kako nedostaju dvije, ako ne i tri igračice iz početne postave, ali i to kako je snaga Hrvatske što je većina sastava koji je otputovao na EP-u već dugo na okupu.

- Skupina nam nije lagana, ali moglo je biti i teže. Mađarska ima smjenu generacije, ali te mlade njihove igračice su izuzetno opasne. Švicarska se nakon dosta vremena vraća na velika natjecanja, i nije loša. Norveška je favorit skupine, ali nismo ni protiv nje bez izgleda.

Prolazak u drugi krug je prvi cilj.

- Očekujem kako ćemo to ostvariti.

Naravno, želja je ne otići u drugi krug praznih ruku.

- Naravno.

Prkačin je od ovog ljeta u Rumunjskoj. Članica je SCM Gloria Buzau.

- Imamo svih sedam pobjeda u prvenstvu, prošle smo u drugi krug u Europi. Ostvarili smo za sad sve ciljeve. Nisam imala veliku minutažu, ali sam u formi. Spremna. Nadam se kako ću to pokazati na ovom Europskom prvenstvu.

U ruci Kike ima TOP. Vadimo iz arhive što je napisao Dražen Pinević, novinar Sportskih novosti, za vrijeme posljednjeg Europskog seniorskog prvenstva: ‘Vjerujte, Prkačin ima i jaču bombu od Ćamile Mičijević!‘. 

Utakmica Hrvatska – Norveška igra se večeras od 20.30 sati (RTL 2).

18. travanj 2024 20:19