StoryEditorOCM
OstaloMALONOGOMETNI EURO

Mato Stanković o četvrtfinalima, a o Hrvatskoj kaže: ‘Još smo vrući. Neka se slegnu dojmovi. Tad ćemo biti objektivniji u ocjeni!‘

Piše Tonči Vlašić
2. veljače 2022. - 11:40
Mato Stanković, hrvatski izbornik od 2010. do 2020. godine, nakon poraza od Italije u utakmici za treće mjesto na EP-u 2012. godineNenad Dugi/Cropix

Bilo je dosta iznenađenja, ali već sam u najavi Europskog prvenstva u Nizozemskoj i dok se igralo po skupinama istaknuo kako je sve manja i manja razlika, kako nemamo reprezentacije koje dominiraju kao prije. Tko je pratio događanja u skupinama mogao se u to uvjeriti, a četvrtfinalne utakmice su manje više ogledalo toga što smo vidjeli u skupinama, Pamtit će se kako su tri debitanta stigla do četvrtfinala, Finska, Slovačka i Gruzija. Iznenađenje da, ali ne tako veliko s obzirom kako se igralo u skupinama – prije osvrta na četvrtfinala Europskog malonogometnog prvenstva istaknuo je Mato Stanković, bivši hrvatski izbornik, koji je na prvenstvu jedan od dvojice stručnjaka, koje je angažirala UEFA, za analizu utakmica, izbor igrača utakmice, te najbolje momčadi prvenstva.

Potom, redom, prvo četvrtfinale: Portugal je svladao Finsku s 3:2, dva puta su Finci uspjeli anulirati prednost aktualnih svjetskih i europskih prvaka, ali ne i treći put.

- Finci su pružili svoj maksimum. Bacali su se na glavu. Portugal je bio bolji. Bila je rezultatski neizvjesna utakmica, ali vidjelo se kako je Portugal za klasu bolji.

Kazahstan – Ukrajina 3:5. Jedina utakmica u kojoj je poražen pobjednik skupine.

- Kazahstan je u toj utakmici bio oslabljen neigranjem dvojice Brazilaca zbog žutih kartona, a bez njih dvojice je to dosta slabija reprezentacija. Ukrajina, koja je baš ugodno iznenađenje, to je znala iskoristiti. Zanimljivo, Ukrajina je promijenila devet igrača u odnosu na momčad koja je poražena od nas u obje utakmice kvalifikacija, ubacila je sve mlade igrače.

Rusija je u trećem četvrtfinalu dobila Gruziju s 3:1.

- Pokazalo se kako Rusija nije toliko strašna reprezentacija. Bila je najbolja u najslabijoj skupini, a Gruzija joj je bila ozbiljan suparnik. Baš je bila zanimljiva utakmica.

U zadnjem četvrtfinalu Španjolska je s 5:1 nadigrala Slovačku.

- Bez dileme, Slovačka je najslabija reprezentacija u četvrtfinalu. Potvrđuje to činjenica kako je Španjolska mogla odmarati svoje najbolje igrače u nastavku, Lozano nije ulazio u igru u drugom poluvremenu, a ovo nije Španjolska koja je unatrag nekog vremena bila nepobjediva.

Polufinalni parovi su Rusija - Ukrajina, te Portugal - Španjolska.

- Ogled Rusije i Ukrajine ima dodatnu težinu zbog trenutne političke situacije između te dvije države, iako, igrači jedne i druge reprezentacije su dobri prijatelji. Uzmemo li u obzir samo teren, Rusija je favorit, ali reprezentacija s vratarom, koji ima svoj dan, te kompaktnom momčadi može iznenaditi. Ukrajina je za sad takva. U drugom polufinalu je Španjolska favorit, ali, kao i u prvom polufinalu, nije izraziti favorit. Nedavno je u jednom meču Španjolska dobila Portugal sa 6:0, ali to ništa ne mora značiti. Zatim, Španjolska je imala jedan pozitivan slučaj unutar reprezentacije. Pitanje je hoće li ikakvih problema imati bilo koja reprezentacija do polufinala. Nadam se kako neće, a ako korona ne pokvari završnicu prvenstva, tad očekujem kako ćemo u finalu gledati Rusiju i Španjolsku – rekao je Stanković.

Hrvatska je bila sudionik prvenstva. Bila je favorit za prolaz skupine, očekivalo se kako će izboriti drugo mjesto, te ona s Rusijom proći u četvrtfinale, ali nije uspjela. Izgubila je u odlučujućoj utakmici od Slovačke. 

- Još smo vrući. Neka se slegnu dojmovi. Tad ćemo biti objektivniji u ocjeni.

Polufinala su na rasporedu u Amsterdamu u petak, 4. veljače, a utakmica za treće mjesto i finale u nedjelju, 6. veljače. 

27. travanj 2024 10:13