StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE

Povijesni uspjeh Jugaša! Mario Šurković, Vlaho Nenadić, Juraj Barčot, Bruno Tošović, Andrej Stojanovski, Đivo Baletin i Frane Ćirak ekipni prvaci Hrvatske

Piše Tonči Vlašić
2. lipnja 2024. - 19:05

Čudo u zagrebačkim Sveticama. Jugaši su podigli pokal pobjednika Kupa ‘Ivan Varvodić‘. Ekipni su prvaci Hrvatske. Poskliznuo se prvi favorit već u prvom od tri dijela natjecanja, zagrebačka Mladost, diskvalifikacijom ostala bez puno bodova, i to su iskoristili Medveščak i Jug u nastavku natjecanja, a a u trećem dijelu ekipa iz Gruža je preskočila i Medveščaka, koji je vodio nakon prva dva dijela.

Preuzeli su vodstvo već nakon prve discipline nedjeljnog poslijepodneva, posljednjeg dijela, te ga ovaj put znali sačuvati. I kad su to uspjeli, skakali su od sreće, radovali se, zapjevali! Slavlje još traje.  

I sad vraćamo film unatrag nekoliko godina kad su bili treći razred hrvatskog plivanja, pa korak po korak. Iz ‘C‘ u ‘B‘ razred, pa iz ‘B‘ u ‘A‘, i još dok su bili u ‘B‘ pokazali su kako ima u njima nešto, kako znaju jer su tad ‘A‘ i ‘B‘ razred vozili paralelno, plivali iste discipline, i oni su u ‘B‘ razredu imali bodova koliko treći u ‘A‘. Kad su ušli u ‘A‘, a to je bilo unatrag tri godine – treći u državi. Pa iduće godine opet treći, a lani drugi, i evo ih sad na tronu.

Mario Šurković je bio dio ekipe na početku, i danas je i dalje tu, a ostali su se mijenjali. Došli su neki novi klinci, a prije svega Vlaho Nenadić i Juraj Barčot, koji nižu uspjehe, koji su reprezentativci, koji obaraju rekorde. Plus najmlađi član Bruno Tošović, koji je kao i Andrej Stojanovski vrijedno skupljao bodove u Sveticama, plus Đivo Baletin – to su novi prvaci Hrvatske, koji su sve to uspjeli pod vodstvom Frane Ćirka.

- Hvala svim trenerima u klubu. Ovo je rezultat svih. Hvala i našim bivšim plivačima, koji su vukli na početku, kad je trebalo iz najnižeg razreda dovesti klub do prvog. Ove godine je sustav drugačiji, po jedan plivač u svakoj disciplini. Mladost je imala tu jednu diskvalifikaciju, a mi smo bili spremni tu priliku iskoristiti. I nismo pogriješili. Ostvarili smo najveći uspjeh u povijesti kluba na ekipnim prvenstvima. Naše plivačice, kad je trener bio Borut Petrič, i kad smo imali jaku žensku ekipu, bile su doprvakinje. Tad su plivačice Primorja bile bolje. Taj rezultat plivačica, te drugo mjesto plivača prošle godine, bili su naši najbolji rezultati na ekipnim prvenstvima. Bili su – smije se Ćirak, presretan što je Plivački klub Jug na tronu.

- Čestitke ekipe, ponavljam, ovo je rezultat svih u klubu, i onih koji su tu sad, i onih koji su bili. Za ovo smo radili nekoliko godina – dodao je Ćirak.

Medveščak je doprvak, Mladost je na kraju uzela broncu u konkurenciji 16 klubova. Prekinut je tako niz uspjeha zagrebačkih klubova. Jug je novi ekipni prvak države.

26. lipanj 2024 03:01