StoryEditorOCM
Ostalo15. IZDANJE STON MARATONA

Ovo je jedna veličanstvena arena - istaknuto je uoči starta prve utrke - trčati strmim stubama, do nazubljenih kamenih kula i tvrđava, s pogledom koji...

Piše Tonči Vlašić
18. rujna 2022. - 07:59

Prvi Ston maraton je održan 2008. godine. Prvih godina trčali su natjecatelji iz Švicarske, SAD-a, Njemačke, Italije, Engleske, Škotske, Irske, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda, Katara, BiH, Hrvatske...

- Imali smo u prvih deset godina maratona natjecatelje sa svih kontinenata - naglasit će organizatori, članovi Udruge ‘Biseri Hrvatske‘.

Posljednjih godina, zbog radova na Pelješcu, cestama oko Stona, nema zadatka dugog 42,2 kilometara, ali tradicija živi zahvaljujući dvjema kraćim dionicama, onima od 15, te 4 kilometra. Start i cilj obje trke je u Stonu.

- Ovo je jedna veličanstvena arena. Trčati strmim stubama od Malog Stona do nazubljenih kamenih kula i tvrđava, poskakivati u spustu prema zbijenim stonskim krovovima, s pogledom koji doslovno oduzima dah: na zrcalnu površinu najstarije europske solane, na plodna zelena polja i najplavije more na planetu… Zato je ovo nezaboravna utrka – istaknut će organizatori.

Oni koji će trčati 15 kilometara trčat će putem između solane i mora prema jugu, prema samoj peti Pelješca, na Broce i dalje, u divlje carstvo mediteranske šume i čagljeva, te natrag - dodat će.

U 7.30 sati krenula je utrka na 15 kilometara, u 8 sati na 4 kilometera.

- Imamo 44 trkačice i trkača na 15 kilometara, a na 4 kilometra 74 - osobni je karton ovogodišnjeg, 15. izdanja trčanja po stonskim zidinama.

18. travanj 2024 23:30