StoryEditorOCM
OstaloBorba za mjesto među 16 najboljih ekipa

Odbojkaši u misiji prolaska prvog kruga na Europskom prvenstvu

Piše PROMO
30. kolovoza 2023. - 09:25

Nakon što su hrvatske odbojkašice s pet poraza iz pet nastupa zauzele 22. mjesto na ovoljetnom Europskom prvenstvu u konkurenciji 24 najbolje reprezentacije „starog kontinenta“, red je došao na mušku seniorsku reprezentaciju. Oni će nastupiti na Europskom prvenstvu koje će se od 28. kolovoza do 16. rujna održati u Bugarskoj, Izraelu, Sjevernoj Makedoniji i Italiji.

Hrvatska je smještena u skupinu B kojoj je domaćin bugarski grad Varna, a protivnici će joj, uz spomenutu domaću reprezentaciju Bugarske, biti Finska, Slovenija, Španjolska i Ukrajina. Hrvatska će tako natjecanje otvoriti u srijedu protiv Finske od 19:30, dok će protiv Ukrajine igrati već u četvrtak, 31. kolovoza, protiv Španjolske u petak, 1. rujna, dok će protiv domaćina Bugarske igrati u nedjelju 3. rujna. Posljednju utakmicu skupine naša će reprezentacija odigrati protiv susjedne Slovenije, u ponedjeljak, 4. rujna.

Kladionice nas vide u borbi s Finskom i Španjolskom za četvrto mjesto, posljednje koje vodi u osminu finala natjecanja.

 

Pripreme odrađene u Osijeku prošle zadovoljavajuće

 

„Jako smo zadovoljni uvjetima u Osijeku, osjećali smo se kao kod kuće i nadam se da ćemo i ubuduće dolaziti u Osijek.“– istaknuo je reprezentativac Tsimafei Zhukouski o boravku na završnim pripremama te dodao što očekuje od Europskog prvenstva: “Posljednja dva tjedna radili smo na detaljima u igri te uigravanju ekipe. Odigrali smo četiri utakmice s Dancima što je odlično poslužilo za uigravanje i da svi igrači dobiju priliku za igru. Idemo maksimalno spremni na Euro na kojem očekujemo prolazak skupine. Nakon toga je sve moguće, nadam se da ulazimo u 16 najboljih ekipa Europe.”

„Uvjeti za finalne pripreme ovdje u Osijeku su savršeni. Sada završavamo treću fazu priprema. Europsko prvenstvo bit će vrlo izazovno, grupa je vrlo teška. No ukoliko se i fizički i mentalno dobro pripremimo vjerujem da zajedno puno toga možemo postići. “ – zaključio je izbornik reprezentacije Cedric Enard dok je kapetan Petar Đirlić dodao: „Grupa je vrlo teška, kao i raspored u prva tri dana, no vjerujem da ćemo moći ponoviti naš dosadašnji najveći uspjeh,  a to je prolazak grupe i ulazak u 16 najboljih.“

 

Cilj je prolazak skupine

 

Hrvatska odbojkaška reprezentacija je dosad nastupila na tek četiri Europska prvenstva, a najveći uspjeh je ostvaren 2005. godine kada su naši odbojkaši zauzeli osmo mjesto. Ipak, tada je nastupilo samo 12 reprezentacija, dok su naši reprezentativci na prošlom Europskom prvenstvu održanom 2021. godine, u konkurenciji 24 reprezentacije zauzeli 14. mjesto.

Prošlo Europsko prvenstvo je otvoreno porazom od 3-0 protiv Njemačke, dok je nakon toga uslijedila jako tijesna pobjeda od 3-2 protiv Latvije. Gubili su s 2-1 u setovima, ali su onda četvrti set dobili s 31-29, a peti s 15-11.

Nakon toga su izgubili s 3-0 od Francuske da bi u posljednja dva kola svladali Estoniju s 3-2 i Slovačku s 3-1 čime su grupnu fazu okončali na trećem mjestu. U osmini finala su igrali protiv Slovenije u meču u kojem nisu imali naročite šanse te su u konačnici poraženi s 3-1 u setovima. Slovenija je na kraju došla do finala u kojem je s 3-2 izgubila od Italije.

Gledajući sportske kladionice i njihove koeficijente, Hrvatska će biti favorit samo protiv Španjolske, dok pobjedu još može tražiti samo na otvaranju protiv Finske. Slovenija je uvjerljivi favorit za prvo mjesto u skupini, dok se od Ukrajine i Bugarske očekuje borba za drugo mjesto. Nakon toga slijede Finska, Hrvatska i Španjolska, reprezentacije koje će se u međusobnim dvobojima „potući“ za četvrto mjesto.

Što se tiče međusobnih utakmica protiv navedenih reprezentacija, Hrvatska je protiv Ukrajine igrala tri puta ove godine u sklopu Europske lige te je sva tri puta poražena uz samo jedan osvojeni set. Još su samo protiv Španjolske igrali u posljednih godinu i pol dana, a njih su pobijedili oba puta u sklopu prošlogodišnje Europske lige.

Za hrvatsku reprezentaciju igraju: Petar Đirlić, Hrvoje Pervan, Filip Šestan, Ivan Zeljković, Tino Hanžić, Marino Marelić, Marko Sedlaček, Ivan Mihalj, Kruno Nikačević, Sven Jakopec, Stipe Perić, Bernard Bakonji, Tsimafei Zhukouski, Ivan Raič. Izbornik reprezentacije je Cedric Enard, a stručni stožer čine Tomislav Ćošković, Mislav Lučić, Luka Penga, Pavle Drecun i Iva Bule.

27. travanj 2024 16:29