StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Nakon što je krajem 2021. zaslužio značku IJF-a, Dubrovčanin Igor Janković prvi put sudio na jednom Svjetskom prvenstvu!

Piše Tonči Vlašić
16. rujna 2022. - 20:40

Krakow je proteklih dana bio prvo domaćin Svjetskog veteranskog prvenstva u judu, a zatim Svjetskog prvenstva u katama. Okupilo se, istaknuo je to IJF, svjetska judo federacija, dvostruko više natjecatelja nego u Lisabonu prošle godinu na prethodnom prvenstvu.

U Tauron Areni Krakow bilo je gotovo 900 natjecatelja iz 60 država s pet kontinenata.

Bio je tamo i Dubrovčanin Igor Janković, bivši judaš, koji je znao nastupati na svjetskim i europskim veteranskim prvenstvima. Ali, sad se nije natjecao, već je sudio.

image

Igor Janković je sudac od 2000. godine

Tonči Vlašić/

Igor je počeo suditi 2000. godine. Za kontinentalnog suca je položio 2017. godine, i to  baš u Poljskoj, te je nakon toga mogao suditi na Europskim kupovima, te Europskim Openima, tj. svjetskim kupovima. Krajem prošle godine je u španjolskoj Malagi napravio korak naprijed. Polagao te položio za suca s ‘A‘ licencom IJF-a, Svjetske judo federacije. Postao je treći sudac iz Dubrovnika s tim ‘činom‘. Prvi je bio profesor Vinko Pančevski, nakon kojeg je isto uspjela Klara Mitrović, svo troje članovi Judo kluba Dubrovnik 1966.

I tako je Igor 2021. dobio mogućnost suditi ozbiljnija natjecanja. Niti godinu dana nakon toga može se pohvaliti kako je sudio na jednom Svjetskom prvenstvu!

25. travanj 2024 03:21