StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

MATO ŠIMUNOVIĆ PONOVNO PRVOLIGAŠ Bio je juniorski prvak, igrao kad se Square vratio u Prvu ligu, izborio srebro u Kupu Hrvatske...

Piše Tonči Vlašić
21. siječnja 2021. - 18:10
Mato Šimunović, iza leđa mu Stjepan Rezo - slika iz arhive, a sad se obojica vraćaju na prvoligaški parket foto: Tonči Vlašić

Vraća se Mato Šimunović na prvoligaški parket. Nije 31-godišnjeg Dubrovčanina bilo tamo od 2017. godine kad je napustio Square te otišao u Dubu Konavosku, a sad će ponovno u 'crveno plavom' dresu u bitku za bodove u najvećem rangu, i to u petak, 22. siječnja, kad je dubrovački sastav gost u Splitu AFC Universitasa na startu drugog dijela lige.

- Vidjet ćemo. Trenirao sam, a hoću li igrati, odlučit će trener – istaknut će Mato. Sa 16 godina je bio priključen radu s prvom momčadi. Bilo je to 2005. godine, a 2007. sa Squareom je juniorski prvak Hrvatske. Legenda hrvatskog automobilizma Dubravko Čikor ih je okupio, vodio i doveo do tog uspjeha.

- To se na zaboravlja. Branio je Srđan Ive, pa Zoran Primić, igrali su još Hrvoje Cvjetković, Hrvoje Čikor, Denis Hasanović, Duje Rezo, Dario Marinović... Nas par je već bilo u prvom sastavu, putovalo s prvom momčadi.

Marinović je bio najbolji igrač završnog turnira, a da se ne zaboravi - Mato Šimunović najbolji strijelac. Još su igrali Saša Stanišić, Mato Vitković, Ivan Šakota, Ivan Kalauz i Stjepan Gavrilica. Square se u to vrijeme zvao GOŠK Mea Culpa

- Te godine, kad smo bili juniorski prvaci, prva momčad je izborila ostanak. Nažalost, ispali smo iz Prve lige u sezoni 2008./09.

Bilo je to kad je Potpićan 98 dobio u finalu Nacional, te osvojio nasklov prvaka Hrvatske. Square se u najveći rang vratio u ljeto 2013. godine kad je Nacional u finalu dobio Vrgorac te po drugi put uzeo krunu. 

- Ja sam odlazio iz Squarea i vraćao se nekoliko puta. Bio sam dio momčadi koja je izborila povratak u Prvu ligu pod vodstvom Ivice Gvozdena. Najveći uspjeh mi je finale Kupa protiv Split Tommyja u Gospinom polju, kad smo u polufinalu na penale izbacili Nacional. Šteta, baš šteta što nismo uspjeli te 2014. uzet trofej. Sjećam se te 'ludnice' na tim utakmicama završnog turnira, a isto je bilo i u kvalifikacijama za povratak u Prvu ligu.  

image
Puna dvorana u Gospinom polju za vrijeme kvalifikacija za popunu Prve hrvatske lige - Square se 2013. vratio među najbolje foto: Tonči Vlašić

Šimunović je vazda vozio paralelni slalom – veliki i mali nogomet. Ponikao u dresu Nogometnog kluba Dubrovnik. Igrao poslije i za prvu momčad. Nosio je i dres Sokola iz Dubravke, a u zadnje vrijeme Župe dubrovačke.

S Dubom Konavoskom je igrao Drugu malonogometnu ligu, osvojio Županijski kup, te potom slavio na startu Kupa Hrvatske. Povijesna je to pobjeda. Nikad prije pobjednik Županijskog malonogometnog kupa nije prošao prvi krug završnice, i to je Duba Konavoska izbacila ni manje, ni više nego prvoligaša. Kojeg? AFC Universitas protiv kojeg se Šimunović sad (opet) vraća u bitku za prvoligaške bodove.

I za kraj podatak: Šimunović je zadnji put pogađao u dresu Squarea za prvoligaške bodove u Vrgorcu protiv istoimenog domaćina u proljeće 2017. godine. Square je pobijedio u 15. kolu s 2:1. On jedan pogodak, a jedan Marko Kuraja.

image
Mato Šimunović (Square) protiv Broda 035 foto: Tonči Vlašić
15. travanj 2024 16:41