StoryEditorOCM
OstaloADIO ČUDNOJ GODINI |

MARO KAPOVIĆ, PREDSJEDNIK DUBROVAČKOG SAVEZA ŠPORTOVA ‘Plan za 2021. bio je i manji od izglasanog, ali smo uspjeli....‘

Piše Tonči Vlašić
3. siječnja 2021. - 14:26
Finula je godina u kojoj je cijelo društvo, pa tako i sport, bilo pod velikim kušnjama i izazovima. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, osvrnuvši se na 2020. godinu istaknuo: 'Vrlo čudna godina, koja je ostavila dubok trag na svijet sporta, kroz otkazivanje velikih natjecanja, poput Europskog prvenstva u nogometu i Olimpijskih igara u Tokiju. S druge strane, veseli me da su naši sportaši i sportašice pokazali da su jači od korone, jači od pandemije, trenirajući u nemogućim uvjetima postizali su jako dobre rezultate'.

- Složio bih se s tom ocjenom, i kad gledamo članice Dubrovačkog saveza športova, možemo reći kako je bila uspješna 2020. godina. Automobilisti Dubrovnik Racinga su klupski prvaci Hrvatske, i to dvostruki, najbolji na kružnim i brdskim stazama, vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja su obranili naslov prvaka Hrvatske, a stolnotenisači Libertas Marinkolora su opet osvojili trofej, slavili u Kupu Hrvatske. Veliki broj sportašica i sportaša se može pohvaliti medaljom s državnog prvenstva. Nažalost, neki sportaši su ostali bez mogućnosti ostvariti uspjeh, neki bez prilike izboriti i na kraju nastupiti na velikim natjecanjima. Neki od njih će, nadamo se, u novoj sezoni, godini, imati novu priliku. Neki, nažalost, ne mogu ispraviti što je bilo poput košarkašica Raguse, koje su bile bez poraza do prekida prošle sezone, a kako ona na kraju nije nastavljena, ostale su bez prilike naći se protekle godine u društvu automobilsta Dubrovnik Racinga, vaterpolista Juga i stolnotenisača LIbertas Marinkolora. Jedino nam ostaje nadati se kako će u ovoj, novoj sezoni, uspjeti otići do kraja, i ne samo one. Neki, nažalost, nemaju priliku za popravni poput veslača Mateja Metkovića, koji bi bio, da su se održale 2020. godine Olimpijske igre u Tokiju, kandidat za nastup. Na kraju, kad je odgodom Igara ostao bez te prilike, zaključio je sportsku karijeru. Neki su pak zahvaljujući nesvakidašnjoj situaciji napredovali, izborili veći rang, poput naših odbojkašica, a neki su zadržali status u najvećem rangu iako su u trenutku prekida bili na pozicijama, koje vode u niži rang, poput rukometaša. Naravno, svi smo mi priželjkivali da će oni, da nije bilo prekida, te poništenja sezone, uspjeti to ostvariti na terenu.

Hoće li sve te želje biti moguće ostvariti u 2021. s obzirom na situaciju u cijelom društvu, pa tako i u našem gradu? Osvrnimo se na proteklu, čudnu godinu. Zbog svega što se događalo bila su čak četiri rebalansa proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Za sport je bilo predviđeno oko 15,6 milijuna kuna. Koliko je na kraju dobio sport u protekloj godini?

- Da, bila su četiri rebalansa proračuna Grada Dubrovnika, i najteže je bilo na početku korone, kada je bilo očito da neće biti turističke sezone i da će se proračun Grada jako teško puniti. Tada smo dogovorili s Gradom isplatu  sufinanciranja plaća profesionalaca i honoraraca trenera u klubovima, jer nam je bio primarni cilj zaštiti sve zaposlene trenere. Kao što znate, natjecanja su prekinuta i troškova odlaska na njih u tom trenutku nije bilo. Nakon smirivanja i početka natjecanja, Grad Dubrovnik je počeo isplaćivati i sredstva za redoviti rad klubova. Na kraju smo godinu završili za ukupno 11.200.000 kuna, što je za 4.400.000 kuna manje, ali smo zadovoljni ukupnim iznosom jer je na početku situacija izgledala katastrofalno.

Toliko, oko 4,5 milijuna kuna, Grad Dubrovnik će izdvojiti manje za dubrovački sport u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu. Kako Dubrovački savez športova gleda na tu činjenicu, te jeste li kao krovna sportska organizacija Grada Dubrovnika mogli utjecati da se ne dogodi smanjenje?

- U 2021. je plan Grada Dubrovnika za DSŠ ukupno 11.200.000 kuna, dakle otprilike identičan iznos koji je isplaćen u 2020. godini. U pregovorima s Gradom, a s obzirom na još uvijek neizvjesnu turističku sezonu, plan je bio i manji od izglasanog, ali smo uspjeli objasniti da je ovo minimum za sve klubove ispod kojega bi cijelo funkcioniranje došlo u pitanje. Naravno, ukoliko se ipak proračun Grada bude punio puno bolje od predviđenog, imamo obećanje samog gradonačelnika Mata Frankovića da će se krenuti u pozitivan rebalans za DSŠ, ali to sigurno nećemo znati prije same sezone. Naravno, Grad nastavlja i preko Javne ustanove športski objekti održavati sportska borilišta (sportska dvorana, nogometna igrališta, bazen itd.) kako bi klubovi korisnici istih održavali treninge i natjecanja. Ta financijska stavka Grada također nije mala, a ona ne ulazi u ovih 11.200.000 kuna.

Korona je donijela velike probleme, ne samo u sportu. Strahujete li da neki klubovi (sportovi) neće moći preživjeti u ovoj situaciji? Na Gradskom vijeću se prošli mjesec mogao čuti primjer Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik, člana Premijer lige, kako nisu primili plaće devet mjeseci, te kako se nalaze u bezizlaznoj situaciji i kako je moguće istupanje kluba iz najvećeg ranga. Što je po tom pitanju napravio DSŠ-a?

- Svi klubovi imaju točnu financijsku projekciju koliko će dobivati mjesečno u 2021. od Grada, a preko DSŠ. Shodno tome uprave klubova moraju učiniti maksimum u pronalaženju dodatnih sredstava sponzora ako su im potrebna, ali i donositi odluke koje nekad neće biti lake, ali zato uprave i postoje na čelu s predsjednicima klubova. Svjedoci smo da dio klubova funkcionira sa samo jednim ili dva člana uprave, ali to stvarno nije problem DSŠ-a jer se mi ne možemo miješati u funkcioniranje klubova, rad uprava i njihove odluke. Naravno, DSŠ i ja kao predsjednik smo svima na raspolaganju za razgovor, pomoć u pronalaženju rješenja, savjete, i slično. Problem koji ste istaknuli, RKHM Dubrovnik, apsolutno nije problem DSŠ-a jer sredstva koja klubovi dobivaju od Grada Dubrovnika nisu za plaće igrača. To dobro zna svaki klub.

Kako komentirate nezadovoljstvo pojedinih klubova, njihovih čelnika, zbog načina raspodjele sredstava?

- Mi u DSŠ-u nismo dobili ni jedan prigovor na Proračun DSŠ-a za 2021 godinu. Raspodjela sredstava je razrađena po točkama već dugi niz godina, i parametrima s kojima su svi upoznati. Nakon što smo u pregovorima s Gradom uspjeli izboriti za iznos od 11.200.000 kuna, Izvršni Odbor je shodno pristiglim zahtjevima svih klubova i parametrima za dodjelu sredstava iznio prijedlog, a Skupština izglasala proračun za 2021. godinu.

image
Tradicionalna veslačka regata studentskih osmeraca 'Semper Primus' u Gružu - Maro Kapović, tajnik Veslačkog kluba Neptun, te čelnik DSŠ-a foto: Tonči Vlašić


Na posljednjem Gradskom vijeću Željko Raguž je za govornicom negodovao što se za sport izdvaja tri i pol puta manje novaca nego za kulturu.

- Gospar Željko Raguž je i sam aktivan u sportskom životu Grada Dubrovnika, što svakako pozdravljamo jer je i sam odradio više sastanaka tijekom godine s nama u DSŠ-u, a sve u cilju kako se još može dodatno pomoći sportu. Shodno tome on kao vijećnik na Gradskom Vijeću konstanto izražava nezadovoljstvo izdvajanjima za sport u usporedbi s izdvajanjima za kulturu.

I dalje Grad Dubrovnik nema niti jedan objekt koji može biti domaćin značajnije sportske priredbe.

- Grad Dubrovnik je prije par dana prezentirao plan izgradnje nove sportske dvorane, koja bi bila gotovo krajem 2024., a kako bi Dubrovnik mogao početkom 2025. godine biti domaćin Svjetskog prvenstva rukometaša. Taj objekt bi Grad Dubrovnik doveo na listu gradova Hrvatske u kojima bi se mogla održavati značajna sportska događanja, i ne samo sportska, nego i kulturna, te turistička. U zadnje dvije godine Grad je sredio nogometni teren s umjetnom travom u Gospinom polju, judo dvoranu u Mokošici, pomogao završetku novog hangara Jedriličarskog kluba Orsan što svakako pozdravljamo. Slijedeći korak će biti rekonstrukcija i nadogradanja hangara Veslačkog kluba Neptun, kao i natkrivanje teniskih terena u Lapadu, pa vjerujemo da će i te investicije privući u Grad brojna druga sportska natjecanja europskog i svjetskog ranga, a najvažnije, kako će naši klubovi imati više prostora za trening. Strategija sporta je pokazala kako nam toga najviše nedostaje.
19. travanj 2024 02:00