StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE

Kad je ‘A‘ finale za dvojac ‘bez‘ veslačica na Europskom seniorskom prvenstvu? Veloluške blizanke love Pariz!

Piše Tonči Vlašić
27. svibnja 2023. - 12:40

Lani su bile pete na Europskom seniorskom prvenstvu u Njemačkoj, u Munchenu, te šeste na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Češkoj, u Račicama. Ove su kroz repasaž na Europskom seniorskom prvenstvu, koje se održava na Bledu, izborile ‘A’ finale, i to su bile najbrže u svojoj skupini.

Kad je finale? U nedjelju, 28. svibnja, s početkom u 11 sati i 49 minuta.

Veloluške blizanke, Ivana i Josipa Jurković, su u repasažu ciljem prošle nakon 7 minuta, 12 sekundi i 34 stotinke sekunde, dvije sekunde i 66 stotinki sekunde brže od drugoplasirane posade Velike Britanije u sastavu Emily Ford i Esme Booth, koja je prošle godine osvojila srebro na EP-u, te bila peta na SP-u.

- Utrku smo odradile onako kako smo zamislile i kako smo se dogovorile s trenerom. Ovo nam je veliki poticaj za dalje i nadamo se da će finalna utrka proći jednako dobro kao i ove dvije – istaknula je nakon plasmana u finale Ivana.

U drugoj skupini repasaža su prošle Španjolke i Njemice, a pobjedom u kvalifikacijama su ‘A’ finale prve izborile Rumunjke i Nizozemke, aktualne europske prvakinje odnosno svjetske doprvakinje. Sestre Jurković su u kvalifikacijama zauzele drugo mjesto u skupini iza Nizozemki, te ih je čekao repasaž, koji su odradile s uspjehom.

Ove godine je Svjetsko prvenstvo u Beogradu, a Ivana i Josipa za cilj imaju kvalificirati se na Olimpijske igre u Parizu, koje su iduće godine. Uspiju li, postat će prve hrvatske veslačice na najvećem svjetskom natjecanju. 

27. travanj 2024 00:05