StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE

Veloluške blizanke su novi korak bliže pobjedničkom postolju, Ivana i Josipa su u zadnjim metrima ostale bez bronce na seniorskom EP-u!

Piše Tonči Vlašić
28. svibnja 2023. - 12:12

Pete u finalu 2021. godine, pete u finalu prošle godine, a ovaj put četvrte. Sestre Jurković, veloluške blizanke, veslačice ponikle u Ošjaku, klubu koji im je ‘pet minuta od kuće’, sve su bliže i bliže najboljima, iskusnijima.

Sad su se u ‘A’ finalu borile za broncu u dvojcu bez na kontinentalnom prvenstvu na Bledu. Izgubile su je u zadnjim metrima, te zauzele četvrto mjesto.

Prve su bile nakon 500 metara, Nizozemke druge, Rumunjke treće. U drugih 500 metara Nizozemke su preuzele vodstvo, na 1000 metara su Ivana i Josipa i dalje bile treće s metar prednosti u odnosu na četvrtu posadu Španjolske. Rumunjke su na pola utrke bile druge. Na 1500 metara veloluške blizanke i dalje treće, rame uz rame sa Španjolkama, i onda je krenula završnica u kojoj su Nizozemke izgubile zlato do Rumunjki, a veloluške blizanke broncu od Španjolki. Sve tri posade na pobjedničkom postolju su iskusnije, Rumunjke? Jedna je više od pet, a druga gotovo dvije godine starija od sestara Jurković, koje su rođene 13. listopada 1999. godine. Obje Nizozemke su rođene 1995. godine, iskusnija Španjolka je rođena 1. rujna 1994. godine...

Ivana i Josipa su bile svjetske juniorske prvakinje u četvercu ‘bez’ s Brunom Milinović i Izabelom Krakić, 2021. godine svjetske mlađe seniorske prvakinje u dvojcu ‘bez’, ovo im je tek druga prava godina u seniorskoj konkurenciji.

Je li četvrto mjesto na EP-u potvrda kako bi Hrvatska iduće godine u Parizu trebala po prvi put imati žensku posadu na Olimpijskim igrama? Da!

I da se ne zaboravi, prošle godine je Josipa morala na operaciju kuka, bilo je pitanje hoće li se i kad će se vratiti, a vratile su se već lani na Svjetskom prvenstvu gdje su veslale u ‘A’ finalu, te potpisale najbolji plasman hrvatskog ženskog veslanja u jednoj olimpijskoj disciplini. Sad četvrte u A finalu Europskog prvenstva zbog čega se s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnje Svjetsko seniorsko prvenstvo.

Naravno, kad se ističe veloluške blizanke, ne može se zaboraviti kako ih je prve korake, i do prvih uspjeha naučio i odveo Tino Dragojević, a kako ih nakon odlaska u Zagreb vodi trener Saša Vukojičić s kojim su osvojili ne samo naslov svjetskih mlađe seniorskih prvakinja u dvojcu ‘bez’, gdje su uspjesi u četvercu ‘bez’ skupa s Brunom Milinović i Izabelom Krakić, te Arijom Cvitanović kad je Milinović bila ozlijeđena...

Četvrto mjesto na EP-u je potvrda kako su veloluške blizanke već sad sam vrh europskog, a samim time i svjetskog veslanja!

27. travanj 2024 12:16