StoryEditorOCM
OstaloPONOS LIBERTAS MARINKOLORA

Franko Torić, 13-godišnji Dubrovčanin, zlatni na državnom prvenstvu Hrvatskog parastolnoteniskog saveza!

Piše Tonči Vlašić
14. travnja 2024. - 20:31

Damir Gleđ je bivši nogometaš, danas i delegat na nogometnim utakmicama. Ali, vuče, poteže u posljednje vrijeme najviše u najuspješnijem hrvatskom stolnoteniskom klubu. Tajnik je Libertas Marinkolora. Njegov neput je Franko Torić. Uzeo bi ga dundo sa sobom, neka pomogne. I tako je i naš mali junak prije nekoliko godina počeo potezat za ‘Piture‘, a kad bi se sve namjestilo za meč, prije nego bi u malu dvoranu Gospina polja ušla tri mušketira, Miho Simović, Tomislav Japec i Filip Čipin, uzeo bi Franko reket u ruke, i malu lopticu, te prebacivao mrežu. Potom bi, ako ima vremena, i Damir uzeo reket, te odigrao poen, dva sa svojim neputom. Uskočili bi i drugi...

Ovako nekako je, ukratko, počelo. Potom bi Franko sjeo na stolicu uz teren, Damir bi bio na razglasu. Obojica bi slavila svaki poen ‘Pitura‘. Zatim je Franko počeo dolazit ne samo na utakmice, već i na treninge, skupa sa svojim vršnjacima. Uz njega bi bila mama Marina, otac Marino... Naravno, treneri Marko Šarić i Joško Martinović. 

Franko je unatoč poteškoćama u kretanju vrlo brzo krenuo na natjecanja, zatim na državna prvenstva, igra kadetsku ligu, ali nije mogao do jučer na natjecanja Hrvatskog parastolnoteniskog saveza. Njegov Libertas Marinkolor nije bio član, ali sad kad je i to pravno riješeno, mali junak krenuo je put Osijeka na ovogodišnje, 30. po redu državno prvenstvo u parastolnom tenisu. 

Morao je doći dan prije početka kako bi liječnici ustvrdili u kojoj će kategoriji igrati. Uvršten je u kategoriju 8, od 1 do 5 su igrači u kolicima, od 6 do 10 oni koji igraju stojeći. Uzrasna kategorija se znala. Kadet, ali u osječkom Gradskom vrtu za naslov je igrao i protiv juniora, ne samo svojih vršnjaka. Ukupno je bilo sedam igrača. On je bio jedan od četvorice kadeta. Mali ‘Pitur‘ je bio u skupini s ukupno tri igrača, a u drugoj su bila četvorica.

Prvi meč na prvenstvu je dobio. Svladao je Kristijana Božeka s 3:1, a zatim Vida Komara s 3:0, te kao pobjednik skupine izborio polufinale protiv drugoplasiranog iz druge skupine, a to je bio Petar Jurić. I taj meč je dobio, i to s 3:0, a zatim u finalu opet Božek. Opet pobjeda. Opet s 3:1. I, priča dundo Damir, Franko gubi 0:7 u prvom setu finala. Zove se minuta dogovora. Franko kaže kako je suparnik bolji, a njegovi uglas: Nije bolji. Možeš ti to. Zar ga nisi dobio u skupini!

Prvi set mali ‘Pitur‘ nije mogao spasiti, ali počeo je tad igrati kao što je igrao do finala. Osvojio je u meču za zlato iduća tri seta. I nisu samo njegovi bili ‘ludi‘ od sreće zbog uspjeha. Oduševljeni su bili svi u dubrovačkom klubu. U isto vrijeme kad su tri mušketira nastavila svoj niz, osigurali četvrti naslov prvaka u nizu, a peti ukupno, ‘tukli‘ se u Gospinom polju u derbiju protiv GSTK Zagreb, slavio se i uspjeh malog Franka. 

Naš junak je rođen 29. lipnja 2010. godine, učenik je šestog razreda Osnovne škole Marina Getaldića, te ponos Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor. Bio je to i prije uspjeha u Osijeku! 

image

Franko Torić - zlatni na državnom prvenstvu Hrvatskog parastolnoteniskog saveza

image

Franko Torić - zlatni na državnom prvenstvu Hrvatskog parastolnoteniskog saveza

image

Damir Gleđ, Franko i Marino Torić

28. travanj 2024 16:09