StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA FINALU LIGE PRVAKA U ISTANBULU

Talijanski novinari galame, a još utakmica nije počela, Hrvat im je ključan, karta podzemnom do stadiona je 20 turskih lira, iza ‘stakla‘ Oršić, Rakitić...

Piše Tonči Vlašić
9. lipnja 2023. - 19:10
Navijači - slika s pokalom prvaka Europe. Tko će ga podići u subotu navečer na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu?Tonči Vlašić/

Galama je u media centru u petak poslijepodne. Podigli su glas talijanski novinari, točnije, njihovi radio reporteri. Javljaju se uživo. Tko ne zna, mislio bi da je utakmica već počela, a ono izvještavaju što je rečeno na konferenciji za novinare dan uoči odluke o prvaku Europe. Inter je bio prvi pred mikrofonima. Prvi je izašao na travnjak Olimpijskog stadiona Ataturk u Istanbulu. Poslije to isto čeka njegovog suparnika, Manchester City.

Javljaju Talijani i kako je Adriano Galliani došao u Istanbulu. Tko ne zna, to je izvršni direktor Milana od sredine 80-ih do unatrag 7,8 godina. Pet puta je za njegovog mandata Milan osvojio naslov prvaka Europe, te ukupno 29 trofeja. Rekao im je, kažu, kako će navijati za talijansku momčad, za Inter. Naravno, ne zaboravljaju spomenuti kako je Inter izbacio u polufinalu njegov Milan.

U blizini stadiona svaki klub ima zonu za svoje navijače. Postavljeni su veliki ekrani jer dolaze i navijači koji nemaju ulaznicu, a i njih je, kažu, puno. Koliko? Netko spominje nekoliko tisuća, netko desetke tisuća.

Uglavnom, zbog onih koji imaju ulaznice, ali ne samo zbog njih, označeno je kako do stadiona. Preporuča se podzemna. Tamo dole su oznake izlijepljene na podu, nisu samo po zidovima, a sve kako nitko ne bi pošao na krivu stranu. I nije skupo ići podzemnom. Karta 20 lira u jednom smjeru, 23 lire su jedan euro. Jedino je smještaj otišao u nebo, ali samo u centru, međutim, velik je Istanbul. Što je njemu nekoliko desetaka tisuća navijača kad ni sam ne zna koliko milijuna ima više od službenih 16, koliko piše da je izbrojio krajem prošle godine. 

Na stadionu se prijepodne gledalo u nebo. Sunce je tek poslijepodne pogledao grad na dva kontinenta. Tako je stajalo i u prognozi. Tako bi trebalo biti i sutra. Nitko ne bi volio da padne kiša jer je manji dio Olimpijskog stadiona Ataturk pod krovom.

Inače, prvi red tribina nije odmah uz teren kako je to u domovima finalista, Etihadu i San Siru. Nogometni travnjak ‘uokvirila’ je atletska staza, koja je za ovu priliku dobila zeleni pokrivač kako bi slika bila samo u nogometnim bojama. Inače, kad je izgrađen, a otvoren je prije 21 godine, kapacitet mu je bio malo veći od 80.000 mjesta. Međutim, s par tisuća mjesta se nije vidio cijeli teren, te su ta mjesta uklonjena i to uoči nezaboravnog finala Lige prvaka 2005. kad je također bio englesko talijanski dvoboj, a kad je Liverpool od 0:3 protiv Milana došao do penala i pobjede. Od tad Ataturk može primiti 76.092 navijača.

Dan uoči finala glavni događaj je bio utakmica legendi. Brazilac Kaka, Nizozemac Clarence Seedorf i Portugalac Luis Figo su bili glavne zvijezde. Dobili su najviše pljeska. Igralo se na terenu, koji je ‘niknuo’ u navijačkoj zoni koja je u četvrti Yenkapi na obali Mramornog mora.

Pričalo se kako bi se teren mogao postaviti u blizini Aje Sofije. U Moskvi se 2008. trčalo za loptom na Crvenom trgu, godinu poslije u Rimu pored Koloseuma, 2015. u Berlinu pored Brandenburških vrata... 

Pokal prvaka je od jučer izložen u navijačkoj zoni. Tko se želi slikati pored njega mora stati u red i biti strpljiv. Put do najvažnijeg pokala u klupskom nogometu vodi pored dresa s autogramom jednog igrača svakog sudionika ovogodišnje Lige prvaka. Svaki dres je iza debelog stakla. Osiguranje je brojno. U tom odabranom društvu su dva hrvatska igrača, Mislav Oršić (Dinamo) i Ivan Rakitić (Sevilla). Priželjkivali smo vidjeti i desetku Real Madrida Luke Modrića, ali ipak je taj prostor očekivano zauzeo dres vlasnika Zlatne lopte, devetka Karima Benzeme. RB Leipzig predstavlja Dani Olmo...

Hrvatska se i ovaj put, dvanaesti put za redom, može pohvaliti kako ima svog igrača u finalu. Marcelo Brozović je u dresu Intera. Za talijanske novinare Broz bi u veznom redu trebao biti ključan u sprječavanju utjecaja Kevina De Bruynea i pokretanju kontranapada Cityja, koji lovi svoj prvi naslov prvaka u svom drugom finalu (poraz od Chelsea prije dvije godine). Inter pak šesti put igra finale i želi po četvrti put osvojiti naslov prvaka (zadnji naslov osvojen 2010. je ujedno zadnje finale Lige prvaka u kojem je igrao jedan talijanski klub). 

Hrvatska se od 2013. godine može pohvaliti kako najmanje jedan njen nogometaš osvvaja naslov prvaka Europe. Hoće li Brozović nastaviti taj niz?

image

Uspomena iz Istanbula

Tonči Vlašić/
image

Dres Ivana Rakitića (Sevilla)

Tonči Vlašić/
image

Dani Olmo (RB Leipzig)

Tonči Vlašić/
image

Uspomena iz Istanbula

Tonči Vlašić/
image

Uspomena iz Istanbula

Tonči Vlašić/
image

Uspomena iz Istanbula

Tonči Vlašić/
image

Dres Mislava Oršića, koji je u dresu Dinama srušio u Maksimiru Chelsea

Tonči Vlašić/
image

Slika Edina Džeka, zvijezde Intera, u navijačkoj zoni

Tonči Vlašić/
image

Uspomena iz Istanbula

Tonči Vlašić/
image

Uspomena iz Istanbula

Tonči Vlašić/
image

Stiže Inter na trening na Olimpijski stadion Ataturk

Tonči Vlašić/

Finale Manchester City - Inter igra se u Istanbulu u subotu, 10. lipnja, s početkom u 22 sata (21 sat po hrvatskom vremenu). Na kladionicama engleski prvak je veliki favorit.

27. travanj 2024 09:13