StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Je li moguće da je pokušao prevariti cijeli svijet? Dva dana do ogleda ‘Vatrenih‘ protiv Belgije, danas rasplet u skupinama ‘A‘ i ‘B‘

Piše Tonči Vlašić
29. studenog 2022. - 09:28
Cristiano Ronaldo - 54. minuta, u skoku je nakon centaršuta Fernandesa, lopta je završila u mreži Urugvaja...Glyn Kirk/Afp

Svi smo mi Lawrence Ati-Zigigane. Tako je to izgledalo kad je Cristiano Ronaldo uzeo loptu, i stavio na bijelu točku u prošli četvrtak. Nema tko u press centru prekrasnog Lusail stadiona, čekajući utakmicu Brazil – Srbija, a prateći prijenos sa stadiona 974 utakmice Portugal – Gana, nije želio obraniti taj udarac u 65. minuti. Mnogi su, kad je pogodio, kad Ati-Zigigane nije uspio obraniti, odahnuli rukom. Nisu ni pogledali reprizu iz nekoliko kutova, a najmanje im se gledalo kako slavni Portugalac slavi pogodak, kako je došao na pogodak do rekorda kojeg u dresu Portugala drži legendarni Eusebio, koji je na svjetskim prvenstvima postigao ukupno devet pogodaka.

Kad je Gana izjednačila u 73. minuti, oduševljenje u press centru stadiona na kojem će se 18. prosinca dijeliti pokal svjetskog prvaka. Ne, oduševljenje nije bilo jer su ludi za Ganom, nego jer im Ronaldo ide na živce.

Ronaldo, Ronaldo, uzvici, kad bi primio loptu. Svaki uspješan dribling, svi na noge. Plješću mu. Skandiraju. Tako je bilo u ponedjeljak, 28. studenog. Portugal i Urugvaj su bili zadnja utakmica. Napunio se Lusail stadion. S lijeve strane novinarske tribine navijači Portugala. Njima je Ronaldo sve.

Nije bili pogodaka do 54. minute kad je Bruno Fernandes centrirao, Ronaldo pred vratima Urugvaja skočio, a lopta završila u mreži. Ronaldo je slavio gol, u onom njegovom prepoznatljivom stilu. Ja sam strijelac. Ja sam kralj.

Prevario je u tom trenutku sve, te je na semaforu zasvijetlilo – strijelac Ronaldo, njegov deveti pogodak u njegovih 19 utakmica na Svjetskim prvenstvima. Uhvatio je Eusebia.

image

Cristiano Ronaldo u skoku pred vratima Urugvaja, ali nije dirao loptu, koja je završila u mreži. Unatoč tome...

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Cristiano Ronaldo slavi prvi pogodak Portugala u 2:0 pobjedi protiv Urugvaja

Glyn Kirk/Afp

Gleda se potom snimka na novinarskoj tribini. Sve je više nezadovoljnih, ne računajući portugalske novinare. Pa Ronaldo nije dirao loptu, ali unatoč tome nije otišao čestitati Fernandesu, već, ja sam strijelac. Mene slavite.

I onda su krenuli komentari. Odmahivanje rukama. Uzdasi, kako je to mogao napraviti. Uspio je opet mnogima dignut živac. Zaradio je tim potezom nove ‘navijače‘.

Portugal je u osmini finala, nakon Gane 3:2 dobio je i Urugvaj s 2:0. U sudačkoj nadoknadi je Portugal dobio penal. Ronaldo nije bio u tom trenutku u igri. Već je izašao. Fernandes je uzeo loptu. Pogodio je. Sad nije bilo kao kad je Ronaldo uzeo loptu protiv Gane za izvesti najstrožu kaznu. Sad svi oni koji su željeli biti Lawrence Ati-Zigigane, nisu bili Sergio Rochet, vratar Urugvaja. 

Fernandesu je na kraju upisan i prvi pogodak, vratili su mu što mu je pokušao ukrasti Ronaldo. I to je izazvalo oduševljenje mnogih nakon utakmice.

Hrvatska u četvrtak igra odlučujuću utakmicu u skupini. Lovi prolaz dalje protiv Belgije. Ukoliko ne izgubi, sigurno je u osmini finala, a ako izgubi, tad joj prolaz ovisi o rezultatu druge utakmice skupine u kojoj se sastaju Kanada i Maroko.

Nakon 0:0 protiv Maroka nezadovoljni, teško ćemo u drugi krug ovakvi. Nakon pobjede 4:1 protiv Kanade euforija. Bit ćemo prvaci svijeta.

Nakon Maroka: Daliću, mijenja! Nakon Kanade: Daliću, ne diraj ništa!

Još dva dana do iduće naše utakmice.

FRANCUSKA, BRAZIL I PORTUGAL

Francuska, Brazil i Portugal su već u osmini finala, dok uoči zadnjeg kola u skupinama samo su Katar i Kanada bez izgleda za drugi krug. 

Danas se igraju prve utakmice 3. kola, pada odluka u skupinama ‘A‘ i ‘B‘. U isto vrijeme, od 16 sati po hrvatskom vremenu su utakmice skupine ‘A‘ (Gana - Ekvador, te Katar - Nizozemska), a od 20 sati po hrvatskom vremenu kreće rasplet u skupini ‘B‘ (Iran - SAD, Wales - Engleska). Samo domaćin SP-a nema izglede za drugi krug.

SKUPINE ‘A‘ I ‘B‘

Nizozemcima je i bod protiv domaćina dovoljan za prolaz dalje, a mogu proći i s porazom, ali tad ovise o rezultatu druge utakmice, treba im poraz Ekvadora, pa će se gledat pogodak razlika. Nizozemska i Ekvador su odigrali 1:1, a imaju istu gol razliku, 3:1. Senegalu protiv Ekvadora igra samo pobjeda. 

Engleska ide dalje i s porazom od tri razlike ako utakmica Iran - SAD-a završi bez pobjednika. Iran prolazi ako dobije SAD, ako bude neriješeno, tad čeka da Engleska ne izgubi od Walesa. Amerikanci idu dalje samo ako pobjede Iran, dok Walesu treba pobjeda nad Engleskom od najmanje četiri razlike, ili bilo koji trijumf, ako druga utakmica završi bez pobjednika.

25. travanj 2024 11:38