StoryEditorOCM
Košarka26. ROĐENDAN |

NIKŠA PRKAČIN JE BIO PRVI Mario Hezonja uzeo dres s brojem koji je, kad se on rodio, u Panathinaikosu nosio Stojko Vranković

Piše Tonči Vlašić
25. veljače 2021. - 14:20

Mario Hezonja će igrati za Panathinaikos, i to u dresu s brojem 11, kojeg je od 1992. do 1996. nosio Stojko Vranković, legendarni hrvatski košarkaš, danas predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.

Vranković je 1996. donio Panathinaikosu prvi od ukupno šest naslova prvaka Europe, a te sezone, 1995./96., igrao je Drniški orao između ostalih s NBA velikanom Dominiqueom Wilkinsom, zatim Fragiskosom Alvertisom, Panagiotisom Giannakisom... Vodila ih je s klupe još jedna legenda, Božidar Maljković. Panathinaikos je dobio u finalu u Parizu Barcelonu sa 67:66, a ta utakmica je ostala u sjećanju zbog blokade Vrankovića u posljednjim trenucima utakmice, kojom su 'zeleni' sačuvali koš prednosti...

Hezonja nije prvi Dubrovčanin u 'zelenom' dresu. U sezoni 2007./08. član Panathinaikosa bio je Nikša Prkačin. Panathinaikos je bio posljednji klub izvan Lijepe naše za koju je igrao Prkačin, koji se nakon toga vratio u Cibonu iz koje je 2004. otišao u Efes Pilsen, a karijeru je zaključio u dresu Zagreba. Prka je za Panathinaikos igrao u dresu s brojem 17

- To je jedini klub u kojem nisam igrao u dresu s brojem 8 jer ga je, kad sam stigao, nosio Amerikanac Batiste – prisjetio se Prkačin, izabrao 17 jer 1 plus 7 su 8.

Prkačin je s Panathinaikosom osvojio duplu krunu u Grčkoj, prvenstvo i kup, ali ne i naslov prvaka Europe, a to je bio glavni razlog zbog čega je napustio usred sezone moskovski Dinamo te prihvatio ponudu iz Atenu, poziv Željka Obradovića. Za Panathinaikos je tad igrao još jedan hrvatski reprezentativac, Omišanin Andrija Žižić.

Zatim, šetajući kroz povijest, dres s brojem 14 Panathinaikosa nosio je od 1997. do 1999. Dino Rađa, koji je u obje sezone bio prvak Grčke. Rađa je u zadnje vrijeme između ostalog predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza.

image
Super Mario - istaknuo je Panathinaikos

Panathinaikos je danas na svojoj službenoj stranici čestitao 26. rođendan Hezonji, koji se nakon gotovo šest godina i pet NBA sezona vraća u Europu i Euroligu. Prije NBA-a igrao je u Euroligi za Barcelonu u dresu s brojem 8, te u dresu s brojem 23. U tim brojevima je nastupao u NBA-u za Orlando Magic, dok je u New York Knicksima nosio osmicu, a u Portland Trail Blazersima je uzeo dres s brojem 44, koji je nosio Dražen Petrović.

- Broj sam odabrao zbog njega i svega što je napravio za Hrvatsku. Mislim da je to nešto što bi napravio i svaki drugi Hrvat da je došao igrati u Portland - rekao je u jesen 2019. godine Hezonja potpisavši za Portland. Hezonja je prošle sezone prvi put igrao u doigravanju. Portland je izborio četvrtfinale Zapada u kojem je poražen od kasnijeg prvaka, Los Angeles Lakersa. 

Ostalo je zapisano kako je Hezonja prvu NBA utakmicu odigrao 28. listopada 2015. u Orlandu protiv Washingtona, a posljednju, također u Orlandu, i to iza zatvorenih vrata (bez gledatelja), protiv Lakersa 29. kolovoza 2020. godine. Izgubio je i prvu i zadnju utakmicu, a u prvoj je pogodio prvi šut, i to za tricu, a u zadnjoj je pogodio zadnji šut za dva. 

31. svibanj 2024 14:44