StoryEditorOCM
KošarkaPOJAČANJE |

JOSIPA SILOV, NOVA IGRAČICA RAGUSE Starija sestra se upisala prva. Jedan dan je mama i mene povela na trening, i tako je sve počelo

Piše Tonči Vlašić
18. siječnja 2021. - 12:58

Josipa Silov, hrvatska košarkaška reprezentativka iz Vodica, bek šuter, koja će 19. ožujka proslaviti 23. rođendan, nova je igračica Raguse. Napustila je Šibenik. U subotu je u Puli zadnji put nastupila u 'narančastom' dresu, te krenula put Gospina polja. Zanimljivo, vikend poslije će opet u Pulu, ali u dresu Raguse, te se opet 'potući' s Pulom. U dresu Šibenika je bila uspješna, kao i Ragusa u prvom dijelu sezone.

Ragusa i Silov će tek danas skupa u akciju. Vodičanka je sa Šibenikom morala odraditi zaostatke iz prvog dijela sezone, i to čak tri. Zbog toga  će tek danas odraditi prvi trening pod paskom Cvetane Matić i Alme Majstorović. Raguse je bila bez greške u južnoj skupini, dobila je svih deset utakmica, te prva osigurala nastup u Ligi za prvaka. Šibenik je na kraju bio drugi, i to je samo izgubio od Raguse, a u te obje utakmice Silov je bila najbolja.

Sa Šibenikom je Silov imala otvoren ugovor, kao i Ragusa s Ivom Slonjšak. Kao što je Slonjšak dočekala dobru ponudu iz Francuske, otišla u jednu od najjačih liga, tako je Ragusa tražila dalje, te pokucala na vrata Silov.

- Ponuda Raguse bila je jako dobra. Pritom prije svega mislim na onaj sportski dio, jer riječ je o našoj najambicioznijoj ekipi, kojoj je cilj i naslov prvaka i osvajanje Kupa, tako da se veselim što ću biti njezin dio. Kao i svi sportaši i ja težim tome da se borim za trofeje. Inače, Ragusa je trenutno naša najbolja ekipa i bilo bi veliko iznenađenje da ne bude prvak. Trebala je to biti i lani, ali ispriječila se korona - istaknula je Silov glavni razlog zbog čega je prihvatila poziv iz Gospina polja.

image
Josipa Silov, nova igračica Raguse, u dresu reprezentacije foto: fiba

U jednom razgovoru otkrila je kako je košarku počela igrati sa šest i pol godina, tj. kad je krenula u prvi razred osnovne škole.

- Starija sestra se upisala prva. Jedan dan je mama i mene povela na trening, i tako je sve počelo. Moji prvi treneri Ante Roca i Bore Vuković su glavni razlog zašto sam zavoljela košarku. Imala sam poseban odnos s njima, svemu su me učili.

Vodice je napustila s 18 godina. Otišla je tad u Italiju gdje je igrala za Napulj U-20 ligu. Iako je bila najbolja, vratila se u Hrvatsku jer je željela igrati u seniorskoj konkurenciji. U sezoni 2018./19. sa Splitom je izborila finale doigravanja za prvaka. Medveščak je bio uspješniji. Josipa je bila jedna od najzaslužnijih za uspjeh Splita. Sezonu zaključila s prosjekom od 13.6 koševa, 4.1 skokova, 3.3 asistencije i 2 ukradene lopte po utakmici. Split je napustila u ljeto 2019. godine. Obukla tad dres Šibenika. Bila je kapetanica U-20 hrvatske reprezentacije, zatim je dobila i poziv u seniorsku reprezentaciju. Branila je i boje Hrvatske u 3x3 košarci. 

image
Josipa Silov i Carmen Miloglav su skupa u reprezentaciji, a sad će igrati skupa i u Ragusi (Silov i Miloglav, prve s lijeva) - Hrvatska slavi pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket foto: fiba

- Prošla sam do tad sve mlađe reprezentativne uzraste i bila jedna od nositeljica igre. Sve to upravo zbog vrhunskog rada u Vodicama s kojima sam osvojila i kadetski naslov Hrvatske te broncu na juniorskom prvenstvu Hrvatske.

Josipi je košarkaški uzor Dražen Petrović, a 2020. godinu pamti po nastupima i za seniorsku reprezentaciju.

- Nema ništa ljepšeg nego igrati za svoju zemlju – rekla je studentica stručnog preddiplomskog studija kineziologije, koja je ove sezone u deset utakmica za Šibenik u južnoj skupini imala prosjek 13,6 koševa, 5,7 skokova, 2,9 asistencija i 1,6 ukradenih lopti. 

Silov se danas priključila Ragusi. Odradila je prijepodne prvi trening u Gospinom polju.

image
Josipa Silov u dresu reprezentacije foto: fiba
19. travanj 2024 20:03