StoryEditorOCM
ZabavaPOLITIČARI U TOP FORMI |

ŽELJKO RAGUŽ Korona ni obaveze ne mogu me spriječiti u vježbanju, zato sam u boljoj formi od ostalih političara!

Piše Lorita Vierda
20. siječnja 2021. - 14:34

Mlad i ambiciozan, Željko Raguž, predsjednik stranke DUSTRA stao je pred naš objektiv kako bi pokazao u kakvoj je formi i kako održava organizam i zdravlje. Obzirom da je predsjednik Uprave Luke Dubrovnik, aktivan je u svojoj stranci i na dubrovačkoj političkoj sceni, Raguž tvrdi da je za sve zaslužna mentalna aktivnost ne zanemarujući i onu fizičku koja mu donosi olakšanje od svakodnevnih obveza.

Prvi u seriji dubrovačkih političara koji su spremno pokazali svoje mišiće, Raguž je bez obzira što je temperatura mora tek mizernih 14 (ako i toliko), taman pred polarnu hladnoću koju nam najavljuju meteorolozi, spremno skočio u more pod Libertasom, i ostavio nas kako bi otplivao svojih četrdesetak minuta, kao i svakog dana kad je plivanje moguće. Ispričao nam je kako je došao do sretne kombinacije vježbanja koja ga sad već nekoliko godina pomaže fizički ojačati.

image
Tonći Plazibat/CROPIX

- I prije sam ja plivao, obično do otprilike 15. prosinca, temperatura mora dotad je uvijek solidno visoka. Onda sam jednom rekao, kad je bila stvarno odlična godina po vremenu, pa što ne bih produžio sezonu plivanja, ako sam mogao dosad moći ću i kroz cijelu godinu, i tako je krenulo. Doduše, najgori je drugi mjesec, zna u veljači bit' led vanka, a ni u moru nije baš ni za najhrabrije, ali zna biti i super. Plivam otprilike oko 40 minuta, sve ovisi kako se osjećam taj dan, ali svakako bez zaustavljanja. Ljeti možeš malo i odmoriti, more je toplo, ali zimi nije baš za odmaranje - priča nam ovaj dubrovački političar koji svaki slobodan trenutak gleda izdvojiti najprije za vježbanje, da bi bio, kako kaže, efikasniji u svemu. Svi imaju svoje rituale odmora, njegovi su vježbanje.

Vježbanje je moje opuštanje

- Mogu biti 23 sata zauzet, posao, supruga i djeca, bilo što, ali tih mojih uru ili malo više, to mi je nevjerojatno opuštanje, mir i bez toga jednostavno ne mogu. Zato sam šest dana u tjednu u nekakvoj vježbi, vrlo rijetko se dogodi da jedan dan ne odradim baš ništa. Ako je loše vrijeme ne plivam, nego vježbam na spravama ili trčim - priča nam Raguž, koji je jedan od rijetkih koji koristi sprave za vježbanju po dubrovačkim igralištima ili parkovima.

- Meni je taj street workout sjajan, ima sprava koje mi odgovaraju, mogu ih vježbati gdje mi taj tren odgovara, i to ne propuštam, vanjska teretana je bolja od zatvorenih, pa mene ni u pandemiji ništa od ovih ograničenja nije pogodilo. Trčim otprilike nekih 7 kilometara, ne smeta mi grubo vrijeme, jedino nastojim da to bude uz ceste, jer su mi krugovi po terenima smrtno dosadni - zaključuje Raguž.

image
Tonći Plazibat/CROPIX

Otpliva oko dva i pol kilometra, van sezone nema nekih problema, ali ljeti je i more poput ceste, čak i opasnije za plivače.

-Ma ni u ludilu ne plivam pravo, recimo od Libertasa do Danača, netko bi me pokupio sigurno, ali i bilo gdje drugdje, kao na primjer na Presidentu. Opasno je, pa se ja držim plivanja uz kraj, ne mogu još stajati svako malo i gledati hoće li me tko pokupit'. Za ostale vježbe, za bildanje ili trčanje, vrijeme mi ne znači ništa, to se može u svaka doba, pa kad već mogu, zašto i ne bih" - priča nam visoki i vitki Željko koji kilažu održava zadnjih petnaestak godina na istoj razini.

- Upravo toliko godina sam na oko 100 kilograma, dva-tri više ili manje, ali to je to, odgovara mi. Slušam tijelo, zaista se brinem da se osjećam zdravo i dobro, od prehrane, preko vježbanja do opuštanja". Rituale rekreacije ne propušta, bilo to u zoru ili kasno navečer, bitno je ne prekinuti dobar niz, iako su mu doma znali prigovoriti.

Mesožder-vegetarijanac

- Pa jest, znala mi je supruga malo prigovoriti, pa moraš li baš sad i tako, ali objasnio sam joj da ću kad odradim što mi treba i opustim se, biti puno efikasniji i njoj doma, i stvarno je tako, i ona me u tome potpuno podržava i razumije" - priča Raguž i navodi kako je s godinama drastično promijenio prehranu.

image
Tonći Plazibat/CROPIX

- Ma prije mi je svaki obrok u danu, koliko god ih bilo, bio mesni, a sad mogu bez mesa i po pet dana. Nisam i nikad se neću potpuno prebaciti na vegetarijansku ili vegansku prehranu, jer ipak mi treba meso, ali dosta rjeđe. Prije sam nakon objeda s recimo pečenjem, bio nizašto po pet, šest sati, tijelu treba da razgradi i probavi tu tešku hranu, i mogao sam jedino poć' leć'. Sad otkad sam više za laganiju hranu stvari su bitno drugačije, što se tiče energije i osjećaja puno je lakše. Nedavno sam recimo otkrio jedan veganski restoran, i to mi je stvarno proširilo vidike, fantastični su, i nakon obroka, a dobro se najedem, već kroz pola sata mogu nastaviti dalje s poslom i obavezama, neopterećenog organizma, s više energije. A i kupio sam doma profesionalni sokovnik i otkrio blagodati sokova i smoothieja, pogotovo selena listaša, nakon što smo gledali kako Novak Đoković, jedan vrhunski sportaš, neprekidno pije taj isti sok. Svako jutro popijem litru soka od seleni, supruga pola litre, i stvarno nam čini dobro na svim razinama. A i cijela se obitelj zabavlja s miješanjem sastojaka za druge prirodne sokove, to mi je baš pravo otkriće - oduševljeno će Raguž koji je, dodaje, još relativno mlad pa mu ne smeta ama baš ništa, barem što se tiče rekreacije.

image
Tonći Plazibat/CROPIX

U top formi

S godinama pak treba mijenjati jačinu i količinu vremena provedenog u vježbanju jer dolazi do kontraefekta, za što Raguž kaže:

- Najbolje je slušati tijelo. Sad mi je ovo super, ako mi što zasmeta ili ću smanjiti intenzitet vježbe ili kilažu, prilagodit ću se kako mi bude odgovaralo.

Dok je prije uživao u momčadskim sportovima, i zbog rekreacije koliko i zbog druženja, stvari su se s godinama i rastom obaveza promijenile.

- Sad gledam da sam sam, ne treba mi društvo, sam se sebi prilagodim, i koliko ću vježbati, što i kad. S ovolikim privatnim i poslovnim obavezama nemoguće mi se s društvom dogovarati za bilo koji sport i igru, kad ne znam hoću li biti slobodan, a ne želim zeznut' ekipu, pa je zasad ovo bolje. I kad bi mi netko rekao hoćemo li vježbati bilo što skupa, rekao bih mu nemoj molim te" - smije se Željko koji će izbore za gradonačelnika u svibnju dočekati, kaže, najboljih mišića. Ima li stav da ima bolje mišiće i formu od dosad poznatih kandidata za gradonačelnika?

image
Tonći Plazibat/CROPIX

- Mislim da imam najbolju formu od dosad poznatih kandidata, što ne znači da sam superiorniji u ičemu drugome. Ali da moramo otrčati, otplivati, nešto odvježbati, mislim da imam najbolje mišiće i formu za to - uvjeren je Raguž, a u idućim brojevima Moskara i brojni će dubrovački političari i političarke pokušati dokazati isto.

18. travanj 2024 02:33