StoryEditorOCM
ZabavaPIJEŠ, A VJEŽBAŠ|

Umjesto u teretanu, u podrum: Ako vam se ne da znojiti na orbiteku, sjedite i popijte čašu crnog vina!

Piše dv
13. studenog 2021. - 11:40

Znate onaj vic o Crnogorcima? Kada su ga pitali koja bi životinja želio biti. Kaže puž. Zašto, pitaju ga? Hodaš a ležiš, odgovora on. E sad su u Dalmatinci došli na svoje. Sjede, piju a zapravo vježbaju!  Naime, istraživanje koje je provelo sveučilište Alberta u Kanadi  pokazalo je da su zdravstvene prednosti resveratrola, spoja koji se nalazi u crnom vinu, slične onima koje dobivamo vježbanjem. Prema riječima glavnog istraživača, Jasona Dycka, ova otkrića osobito će pomoći onima koji ne mogu vježbati, donosi Huffpost. Vidjelo se da resveratrol poboljšava fizičku izvedbu, funkciju srca i snagu mišića na isti način na koji se poboljšavaju nakon vježbanja u teretani.

image
Ilustracija
Tom Dubravec/Cropix

- Mislim da bi resveratrol mogao pomoći pacijentima koji žele vježbati, ali su fizički nesposobni. Za njih bi mogao oponašati tjelovježbu ili poboljšati prednosti skromne količine vježbe koju mogu raditi – pojašnjava Dyck. Rasprave o zdravstvenim prednostima crnog vina dobro su dokumentirane. Istraživanja su otkrila da oni koji piju čašu crnog vina dnevno imaju manju vjerojatnost da će razviti demenciju ili rak, da je dobro za srce, protiv starenja i može regulirati šećer u krvi. A sada postoje istraživanja koja podupiru činjenicu da povećava broj otkucaja srca.

Istraživači naglašavaju kako se dobiveni rezultati odnose samo na crno vino, a sveučilišna studija provedena je na štakorima, a ne na ljudima. Ipak, želite li povećati unos resveratrola, jedite borovnice, maslac od kikirikija, crveno grožđe i tamnu čokoladu. No ne zaboravite, uravnotežena prehrana je sve, podsjećaju iz Huffposta.

24. travanj 2024 02:31