StoryEditorOCM
ZabavaKOD 75 % OBOLJELIH

Simptomi demencije mogu se pojaviti i dok spavamo, jednu stvar trebali bismo shvatiti ozbiljno! Manje je poznata

Piše Ana Špoljarić/živim.hr
7. srpnja 2023. - 07:00

Kronične neuropsihološke promjene iz spektra bolesti mozga imaju zajednički naziv - demencija. Tu pripadaju Alzheimerova bolest, vaskularna demencija, mješana demencija, Lewy body demencija, frontotemporalna demencija i mnogi drugi oblici.

Demencija Lewyjevih tjelešaca je neurodegenerativna bolest i jedan od najčešćih uzročnika demencije u osoba starijih od 65 godina. Radi se o kroničnom kognitivnom propadanju staničnih inkluzija u citoplazmi kortikalnih neurona koje se nazivaju Lewyjevim tjelešcima, piše živim.hr.

Simptomi demencije, odnosno kontinuirano propadanje mozga, manifestiraju se na razne načine, od onih uobičajenih - problemi s pamćenjem, ponašanjem, pokretljivošću, pa do onih manje poznatih simptoma koji se mogu pojaviti i dok spavate. Potonje je naime prvi, upozoravajući znak Levy body demencije.

Studija i simptomi

Osobe s poremećajem spavanja u REM fazi, intenzivno doživljavaju svoje snove. Umjesto mira, govore i kreću se u snu. Ova senzacija postaje manje izražena kako stupanj demencije napreduje te se javljaju intenzivniji problemi s pamćenjem.

Povezanost poremećaja spavanja kao prediktora za razvoj Lewy body demencije potvrđuje i studija poznate Mayo klinike provedena 2013. godine.

Neuroznanstvenica i glavna istraživačica tima, Melissa Murray, tom je prilikom istaknula kako je čak 75 do 80 posto muškaraca s demencijom s Lewyjevim tjelešcima doživjelo poremećaj ponašanja u REM fazi spavanja.

Koristeći podatke i snimke mozga pacijenata s poremećajem spavanja znanstvenici su dijagnozu demencije s Lewyjevim tjelešcima definirali pet puta češćom u usporedbi s čimbenikom rizika gubitaka volumena mozga.

Uz navedeno, pozornost treba skrenuti i na ostale simptome demencije Lewyjevih tjelešaca:

- halucinacije

- problemi s razumijevanjem, razmišljanjem, pamćenjem i prosuđivanjem

- zbunjenost ili pospanost

- usporeno kretanje, ukočeni udovi i drhtanje

- nesvjestice, nesigurnost i padovi

- sinkope, prolazni gubici svijesti

- problemi s govorom i guranjem, smanjen osjet njuha

- depresija i anksioznost

27. travanj 2024 10:09