StoryEditorOCM
ZabavaOdmah reagirajte

Simptom po kojem ćete znati da imate čir na želucu – pojačava se nakon jela, a komplikacije su opasne po život

Piše dv
27. rujna 2023. - 06:55

Čir na želucu je prilično česta bolest gastrointestinalnog trakta i predstavlja oštećenje sluznice želuca.

Uzrok

U normalnim uvjetima postoji fiziološka ravnoteža između lučenja želučane kiseline i sluzne barijere želuca. Ako dođe do poremećaja ravnoteže, neki agresivni čimbenici, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (ibuprofen, diklofenak i dr.) i infekcija Helicobacter pylori (H.pylori), mogu dovesti do oštećenja.

Smatra se da je infekcija H. pylori najčešći uzročnik čira jer slabi zaštitnu moć sluznice i omogućuje prodiranje kiseline ispod nje. Posebnim enzimima neutralizira želučanu kiselinu i tako ostaje u želucu. Međutim, sama infekcija H. pylori ne znači nužno i ulkus. Važni su i drugi čimbenici, poput genetike, kao i čimbenici rizika poput pušenja i konzumiranja alkohola.

Simptomi

Najčešći simptom je tupa bol koja se obično pojačava nakon jela. Kod duodenalnog ulkusa bol se javlja na prazan želudac ili 1-3 sata nakon jela (kada hrana napušta želudac). Osim boli, drugi simptomi mogu biti:

Mučnina

Povraćanje

Gađenje

Nadutost

Gubitak težine.

Najčešća komplikacija čira je krvarenje, a tada se mogu javiti crna stolica i povraćanje crnog sadržaja (poput taloga kave). Osim toga, može doći i do penetracije (ako ulkus prodre u drugi organ) i perforacije (ako prodre u trbušnu šupljinu). Komplikacije su stanja opasna po život i treba ih odmah prijaviti liječniku.

Dijagnoza

Urea izdisajni test – koristi se u dijagnostičke svrhe i za provjeru uspješnosti terapije H.pylori

Antitijela na H.pylori

H. pylori antigen u stolici

RTG s barijevim kontrastom

Endoskopski pregled

Biopsija želuca i patohistološka analiza

Liječenje

Čir na želucu uzrokovan H. pylori liječi se pripravcima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu kiselinu zaštitnim slojem.

Ako ulkus nije uzrokovan heliobakterijom, dovoljno je uzimati blokatore lučenja kiseline. Korišteni su:

Antibiotici – trenutno najpouzdanija terapija koja uključuje dva antibiotika u kombinaciji s lijekom koji blokira lučenje kiseline ili protektivom

Antacidi – djeluju protektivno na sluznicu

H2-antagonisti i inhibitori protonske pumpe – smanjuju kiselost želučanog soka.

Potrebno je da bolesnik bude uporan i pridržava se terapije te tako značajno smanji mogućnost ponovnog javljanja bolesti, naglašava Nova.rs, a prenosi N1.

01. lipanj 2024 05:37