StoryEditorOCM
ZabavaRECEPT DANA|

PROVJERENO savršene knedle sa šljivama

Piše Pišu: Zoran Šimunić Šime i Slavica Šagolj/ DOBRA HRANA
15. listopada 2020. - 15:54
Kod pripreme okruglica od krumpirova tijesta obratite pozornost na vrstu krumpira - kupite onaj brašnasti i birajte krumpir koji je stariji. Prepoznat ćete ga po hrapavoj kori, za razliku od mladog krumpira, koji ima vrlo glatku koru. Onaj malo stariji ima više škroba i manji udio vode, što je poželjno kod pripreme knedli donosi nam Dobra hrana 
 

Ne miksajte!


S obzirom na to da trebate fino, mekano i rahlo tijesto, krumpir kuhajte u ljusci jer ćete tako izbjeći višak vode u krumpiru. Kad je skuhan, ocijedite ga i pustite desetak minuta da se ohladi pa ga ogulite. Obavezno ga protisnite kroz pasirku - zaboravite miksanje jer će vam smjesa, budete li je miksali, biti gumasta. Protisnutom krumpiru dodajte oštro brašno, prstohvat soli i jedno ili dva razmućena jajeta, ovisno o količini krumpira.


Za kremastije tijesto dodajte jednu žlicu svinjske masti ili kockicu maslaca sobne temperature, što je trik koji su prakticirale naše bake.
Lagano miješajte tijesto prstima dok smjesa ne postane glatka. Izbjegavajte dugo i nepotrebno miješanje jer će tijesto u konačnici biti sve tvrđe i žilavije. Ne pretjerujte s brašnom, koristite ga samo toliko da povežete sastojke jer je krumpir u glavnoj ulozi. Na pobrašnjenoj podlozi smjesu oblikujte u valjak debljine četiri centimetra pa nožem podijelite na jednake dijelove. Svaki komad tijesta prstima oblikujte u krug ili pak valjkom razvaljajte tijesto na dva centimetra debljine te kalupom za krafne ili čašom oblikujte krugove u koje ćete kasnije stavljati nadjev.

Punjenje


Za punjenje knedli koristite svježe sezonsko voće ili ono zamrznuto, komadiće čokolade, domaći pekmez, smrvljene kekse ili kreme čvršće teksture. Bitno je samo da ne pretjerujete s nadjevom! Kod krema i namaza dovoljna je jedna žličica, a ako su u pitanju šljive, knedle punite s jednom manjom ili pola veće, odnosno polovicom marelice. Sitnije voće kao što su jagode, maline, borovnice ili ribizl dozirajte čajnom žlicom, a ako je voće kiselo poput ribiza, slobodno stavite i jednu žlicu šećera.

Nadjev stavite u sredinu i polako, u smjeru kazaljke na satu, tijestom prekrivajte nadjev i formirajte kuglu. Lagano među dlanovima poravnajte da bude što pravilnija i da nema otvora kroz koji bi nadjev prilikom kuhanja mogao curiti. Ponavljate postupak dok ne potrošite sve tijesto. U međuvremenu zakuhajte vodu u većoj posudi. U uzavrelu vodu stavljate jednu po jednu knedlu i pustite da zakuhaju. Kada se počnu dizati na vrh, kuhajte još maksimalno osam do deset minuta. Dok se knedle kuhaju, u većoj tavi rastopite maslac te dodajte krušne mrvice.

Lagano ih popržite, zatim dodajte vanilin šećer i cimet po želji. Kuhane knedle stavite u tavu te ih pažljivo promiješajte kako bi se po njima rasporedile mrvice. Knedle su specijalitet koji možete servirati kao samostalan obrok ili kao slatkiš poslije mesnog menija preporučuju iz Dobre hrane 


Sastojci:

1335 grama brašnastog krumpira
500 g oštrog brašna
malo muškatnog oraščića
sol
2 jaja
150 g maslaca
100 grama krušnih mrvica
50 g šećera
1 čajna žličica cimeta
šljive

Priprema:
1335 grama brašnastog krumpira u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnuti kroz pasirku ili prešu, može se naribati i na ribež u posudu.
Dodajte 500 g oštrog brašna, prstohvat muškatnog oraščića i sol.
Dodajte dva razmućena jaja.
Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka i nježna.
Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu ni za podlogu.
Ostavite tijesto da se odmori pet do deset minuta.
Tijesto razvaljajte u valjak promjera pet centimeatra.
Valjak podijelite na osam jednakih dijelova.
Svaki dio prvo oblikujte u kuglu kako biste vidjeli jeste li zadovoljni veličinom buduće knedle.
U ruci lagano spljoštite kuglu na debljinu od jedan centimetar.
Stavite odkoštanu šljivu u sredinu i ravnomjerno ''obucite'' šljivu u tijesto te formirajte kuglu.
Kuhajte desetak minuta u prethodno zagrijanoj vodi.
Dok se knedle kuhaju, otopite 150 g maslaca u većoj tavi te prvo dodajte 100 grama krušnih mrvica.
Nakon krušnih mrvica dodajte 50 g šećera.
Nakon šećera ubacite jednu čajnu žličicu cimeta te sve popržite.
Kuhane knedle dodajte u tavu te prevrtite da ih prekrije umak i kratko zapecite dvije do tri minute.
 
19. travanj 2024 13:31