StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

PISMO KRALJU Netflixov smušeni vitez pripravnik poručuje tinejdžerima - budite nesavršeni, to je ‘in‘. A u modi je i krađa motiva iz G.O.T.

Piše Gabrijela Bijelić
26. listopada 2020. - 12:08
Tko se još nije zasitio kvazi srednjovjekovlja, dinastičkih borbi, magije i zelenih krajolika iz 'Igre prijestolja' i brojnih izvedenica HBO-ova kultnog serijala, nedostatak uzbuđenja može dijelom nadoknaditi kroz Netflixovo 'Pismo kralju'.

Ova fantastična pripovijest za ciljanu publiku ima mlađe tinejdžere i starije eskapiste koje i inače privlače teme o drevnim zaraćenim kraljevstvima. U romanu 91-godišnje nizozemske književnice Tonke Dragt, prilagođenom za streaming servis, glavni lik je nezreli vitez pripravnik Tiuri (16- godišnji Londončanin Amir Wilson), kraljevski kurir. Zadaća mu je vladaru isporučiti pismo o kojemu ovisi opstanak domovine.

Kroz šest epizoda prve sezone, Tiurijeva se nespretnost nadaje kao glavni adut serijala ' The letter for the king'. Tiuri je trapav, preslab da ponese mač ali nezaustavljiv. On je antiheroj pred kojim je sudbonosna misija. Proturječja jednog adolescenta koji je uzgred i fizički miljama daleko od svjetloputog ideala princa iz bajke pokreću radnju pretrpanu klišejima. Guraju se tu vještice, zli šamani, despoti i nemilosrdni plaćenici, sve uz zlokobna proročanstva o 'dolasku doba vječne tame'.

Naslovni lik je, kako i priliči, dobio pratilju, neprilagođenu ciničnu djevu Laviniju (Ruby Ashbourne Serkis), no u toj romansi nema ničeg upečatljivog. Baš kao ni u družini koju je po obrascu Robina Hooda usput okupio Tiuri. Za razliku od ekipe iz Sherwoodske šume, Tiurijeva braća po oružju karakterno su i izgledom beznačajna.

Tek jedna i jedina 'sestra' po oružju, Iona (Thaddea Graham), odudara od 'momčadi' spretnošću, orijentalnim izgledom i irskim naglaskom. Dionice slabo stoje i negativcima. Glavni antagonist, urotnički princ Viridian (Gijs Blom) pojavom tek površno zastrašuje, tek mu se u završnici sezone, i to silom, pridaju nadnaravne moći.

Nimalo slučajno, viteščić Tiuri je ovdje središte vrtnje koja najsnažnije usisava publiku sastavljenu od junakovih vršnjaka. Glavna poruka je – ne moraš biti savršen da bi opstao, ma kakav ti se protivnik ili kataklizma ispriječili na putu. Hoće li se i kada pojaviti druga sezona, još je neizvjesno. Ako je ne bude, nikom ništa.

Priča je na kraju premijerne zaokružena, tako da može funkcionirati i bez nastavka. Dogode li se ipak 'produžetaka', loše će završiti bez nužne nadogradnje likova i fabule. Izostane li to, prijeti nam još jedna slabašna kopija G.O.T., ovaj put za učenike starijih razreda osnovne škole.
24. travanj 2024 06:57