Zbog karakterističnog okusa velike hranljivosti, gljive se tijekom posta gotovo svakodnevno nalaze na jelovniku, donosi Slobodna Dalmacija.
Nutricionistica Nataša Đukić objasnila je koliko je gljiva dopušteno jesti, a da ne dođe do trovanja.
- Gljive imaju veliku hranjivu vrijednost, to je namirnica biljnog porijekla koja ima najveći postotak proteina. Količina proteina koja se nalazi u gljivama ovisi o vrsti. Apsolutno mogu poslužiti kao zamjena za meso. U konzumaciji se, naravno, može pretjerati, ne treba prelaziti kilogram tjedno. Ako pretjeramo može doći do grčeva u trbuhu i proljeva. Gljive obiluju vitaminom D, to je njihova osnovna prednost. Pored toga sadrže vitamin B i selen - rekla je nutricionistica.
Naglasila je da gljive nikako ne podgrijavamo, jer tako dolazi do promjene kemijskog sastava proteina, što uzrokuje probavne probleme. Zato ih uvijek treba jesti neposredno nakon pripreme.