Brojne studije su pokazale da zeleni čaj sprečava razvoj raka, snižava krvni tlak i smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti, no dosad nije bio poznat molekularni mehanizam zaslužan za takav njegov učinak. Znanstvenici na sveučilištima u Kaliforniji i Kopenhagenu otkrili su da antioksidansi u čaju otvaraju ionske kanale te da mogu opustiti mišiće u stijenkama krvnih žila, objavljeno je u časopisu Cellular Physiology&Biochemistry. Ovo bi otkriće moglo dovesti do stvaranja učinkovitijih lijekova za hipertenziju koji bi mogli poboljšati zdravlje milijuna ljudi širom svijeta, donosi Žvim.hr.
Antioksidansi
Ova je studija otkrila kako antioksidansi iz čaja - katehini - otvaraju proteinski kanal u membranama stanica glatkih vaskularnih mišića u stijenkama krvnih žila. To omogućava pozitivno nabijenim ionima kalija da izađu iz stanica, što pridonosi opuštanju i širenju krvnih žila te snižavanju krvnog tlaka. Za one koji vole čaj s mlijekom dobra vijest je da dodavanje mlijeka u čaj ne umanjuje njegovu učinkovitost u snižavanju krvnog tlaka.