StoryEditorOCM
ZabavaMLAD I USPJEŠAN

Otkrivamo tko je zgodni chef iz Imotskog koji je u MasterChefu izazvao komešanje natjecateljica i interes gledateljica

Piše Ivana Prgomet
16. studenog 2023. - 17:03

Gost kuhar u sinoćnjoj epizodi MasterChefa bio je chef splitskog restorana Zoi, 28-godišnji Roko Nikolić. Osim izazovnim jelom za natjecatelje Antoniju i Josipa, koji su trebali replicirati njegovo jelo, a riječ je o capellettima punjenim molom, tartarom od mola, majonezom i uljem koromača, bobom i kiseljenim listovima kapara, Roko je izazvao komešanje ženskog dijela natjecateljica popularnog kulinarskog showa MasterChef.

Roka smo zatekli na odmoru u Italiji, razgovor smo obavili brzinski putem mobitela, a kako se i gledateljice pitaju tko je mladi, zgodni chef iz Imotskog, odmah smo ga na početku razgovora morali pitati - je li primjetio reakciju ženskog dijela natjecateljica.

- Pa, jesam. Ali ja sam oženjen i imam kćer od dvije i pol godine. Supruga je pohvalila moj nastup - ogradio se odmah od eventualnih „napada“ obožavateljica Roko, koji je u sretnom braku tri godine.

A tko je zapravo Roko Nikolić, chef splitskog restorana Zoi?

Roko Nikolić znano je ime na gastro sceni. Osnove kuhanja stekao je u prvom hrvatskom kulinarskom institutu Kul In-u, a obrazovanje je nastavio u renomiranoj talijanskoj kulinarskoj akademiji Alma. Staž je odradio u restoranu koji ima dvije prestižne Michelinove zvjezdice Arnolfo u Toscani gdje mu je ponuđeno mjesto chef de partie za riblju stanicu. No pandemija je promijenila njegove planove, pa se vratio u Hrvatsku. U posljednje tri godine, kao chef kuhinje, vratio je staru slavu rovinjskom restoranu Blu, a odnedavno je preuzeo kuhinju restorana Zoi u Splitu, gradu u kojemu je proveo veći dio djetinjstva.

Bogat životopis, rekli bismo za nekog sa samo 28 godina.

- Pa, na vrijeme sam počeo – smije se Roko, čija strast za kuhanjem potječe iz obitelji.

Njegova majka instruktorica je makrobiotičke kuhinje, a otac koji je bio profesor, a danas savjetnik za jednu hotelsku kuću u slobodno vrijeme također kuha za obitelj. Roko kuharicu s tradicionalnim dalmatinskim jelima koju je naslijedio od prabake i danas čuva, kaže.

Put u svijet gastronomije započeo je kao konobar, nastavio kao barman, te restoran manager tijekom studentskih dana u Dubrovniku. Studirao je menadžment u ugostiteljstvu i turizmu na američkom RIT-u. Praksu je odrađivao u hotelu Hilton, gdje je imao prilike i sresti glumce iz popularne serije „Game of Thrones“. No, u kuhinji je pronašao svoju strast i pravu ljubav.

- Brat mi je završio kuharsku školu Alma u Italiji, koja je među tri najbolje kuharske Akademije u svijetu. I to me zainteresiralo. Rekao sam ‘ako ne naučim kuhati neću imati kontrolu nad restoranom, a to je ono što me zanima‘, a zanima me progresivna dalmatinska kuhinja uz primjenu modernih tehnika – govori nam Roko.

Kao svaki kuhar nema najdraže jelo koje voli spravljati.

- Sve je to stvar trenutka – kaže.

A koliko je chefovski posao stresan, pitamo ga.

- Pa stresan je jer radite pod pritiskom cijelo vrijeme. Što je veća cijena menija to je veći pritisak, to su viši standardi. No ja to volim, to sam odabrao kao poziv. Volim izazove- kaže nam Roko, koji se najradije opušta s društvom.

image

Roko Nikolić

Luka Dubroja/
27. travanj 2024 12:22