StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Operativac: Nakon ove slabašne akcijske komedije John Cena ostaje u debeloj sjeni kolega The Rocka i Jasona Stathama

Piše Gabrijela Bijelić
6. studenog 2023. - 13:33

Redoviti epizodist u Marvelovim blockbusterima, specijalist za role ‘sporednjaka‘ poput one bratske u ‘Brzima i žestokima‘, John Cena konačno je dočekao da mu ime ispišu na početku popisa glumaca. U stilu poznatijih kolega Dwaynea Johnsona The Rocka i Jasona Stathama, i ovaj je snagator, trofejni američki hrvač i povremeni repper dobio svoj ‘komad‘ akcijske komedije s puno jurnjave, pucnjave i komešanja.

Filmski angažman u ‘Operativcu‘ (izvorno ‘Freelance‘) mogao je za Cenu i bolje proći jer je riječ o slabašnom djelcetu koje perpetuira pustolovni motiv neustrašivog junaka i dame u nevolji kakvih smo se nagledali u B produkciji. Mjesto radnje ne ostavlja prostora imaginaciji, riječ je o izmišljenoj banana državici usred džungle čiji vladar nije po gustu američkih korporacija i tako to.

image

Licem u lice s plaćenicima: Marton Csokas i John Cena

Francuski redatelj Pierre Morel imao je i boljih uradaka od ovog, još pamtimo njegov solidan akcijski triler ‘From Paris with love‘ s Johnom Travoltom i Jonathanom Rhysom Myersom ili dvadesetak godina staru odu parkouru u District 13.

‘Operativac‘ je daleko od redateljevih kreativnih vrhunaca, priča o bivšem specijalcu (Cena) i novinarki na zadatku života (Alison Brie) u glavnini podsjeća na žanrovsku parodiju koja otklizava u lakrdiju. Cena se kao junak Mason Pettits, istina, trudi nadići vlastita glumačka ograničenja, radi to simpatično i obilato se koristi svojom gorostasnom pojavnošću, što je svakako zgodna tehnika.

Alison Brie (nagrađivana za nastup u kultnom TV serijalu Mad Man) kao lovac na Pulitzera (!) učinila je veliki korak unatrag, njezina je junakinja Claire Wellington daleko od respektabilnog medijskog aktera.

Prije djeluje kao kakva TikTok početnica koja, zalutala u kvazi južnoameričkim pustopoljinama, mobitelom bilježi dnevnu rutinu usred državnog udara. U najbolji lik ovog miš-maša neočekivano se prometnuo Kolumbijac Juan Pablo Raba (serijal Narcos) koji s dopadljivom dozom samokritike glumi nepoćudnog poglavara državice oko koje se gložu svjetski moćnici. Njegov paradno odjeveni predsjednik Juan Venegas karikatura je latinskoameričkih velmoža koji populizmom opčinjavaju mase radi opstanka na vlasti.

image

John Cena uživio se u ulogu bivšeg specijalca

Kad god je u kadru, Raba iskače u prvi plan, a njegov portret ujedno je najjači adut ovog filmića koji neuvijeno kritizira američku hegemoniju upravo u vrijeme kad je ona na najjačoj kušnji još od Hladnog rata. Među rijetke pluseve filma spada i povratnička ulogica Christiana Slatera, glumačke zvijezde 1990-tih koja je nažalost dobila premalo manevarskog prostora. ‘Operativac‘ inače nije pretjerano operativan ni u oslikavanju antagonista.

Marton Csokas u ulozi pukovnika Jana Koehortsa isprva se čini zlokoban, no karakterno ostaje zamrznut i brzo se utapa u ostatku beznačajnih osobnosti. A kako je ovdje riječ o akcijskoj komediji, valja primijetiti da je malošto tu istinski duhovito. Nasumični prežvakani gegovi i neinventivni dijalozi samo su uvod u najveću ‘foru‘ filma koja se, kojeg li iznenađenja, tiče genitalija. Premalo i preloše da bi John Cena konačno izašao iz tuđih sjena i samostalno zablistao na platnu.

 

 

06. lipanj 2024 10:24