Prema novoj studiji koju su prenijeli američki mediji, pijenje dvije ili više litara tjedno umjetno zaslađenih napitaka, što je ekvivalent dnevnoj konzumaciji prehrambene sode prosječne veličine u restoranima brze hrane, povećava rizik od fibrilacije atrija za 20% u usporedbi s ljudima koji ih ne konzumiraju.
Fibrilacija atrija je oblik nepravilnog rada srca (aritmija) koji je posljedica poremećaja električnih signala srca. Fibrilacija atrija je najčešća vrsta aritmije.
Pijenje sličnog broja pića s dodanim šećerima povećava taj rizik za 10 posto, dok je pijenje litre čistog, nezaslađenog soka, poput soka od naranče ili povrća, povezano s 8 posto smanjenim rizikom od fibrilacije atrija, navodi se u studiji.
Penny Kris-Etherton, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Pennsylvania, rekla je za CNN: "Ovo je prva studija koja je izvijestila o povezanosti između beskaloričnih i niskokaloričnih zaslađivača te zaslađenih pića i povećanog rizika od fibrilacije atrija."
Znanstvenica vjeruje da je "potrebno više istraživanja o tim pićima kako bi se potvrdili ovi nalazi i u potpunosti razumjele sve zdravstvene posljedice povezane sa srčanim bolestima i drugim stanjima".
U međuvremenu, voda ostaje najbolji izbor, a prema ovoj studiji, zaslađena pića bez kalorija ili niske kalorijske vrijednosti treba ograničiti ili izbjegavati.