StoryEditorOCM
ZabavaSAZNALO SE

Nova studija iznenadila, znate li nakon koliko se sati sjedenja dnevno povećava rizik od demencije?

Piše dv
14. rujna 2023. - 08:22

Istraživači sa Sveučilišta Južne Kalifornije i Sveučilišta u Arizoni otkrili su u novoj studiji da bi ljudi koji sjede 10 sati ili više dnevno mogli imati veći rizik od razvoja demencije.

Prema jednom istraživanju provedenom diljem zemlje iz 2019. godine, odrasli Amerikanci provode 9,5 sati sjedeći.

"Mnogi od nas upoznati su sa zajedničkim savjetima za prekid dugih razdoblja sjedenja ustajanjem svakih 30-ak minuta kako bi stajali ili hodali okolo", rekao je u priopćenju autor studije David Raichlen, profesor bioloških znanosti i antropologije na USC-u.

Objavljena u utorak u časopisu Journal of American Medical Association, studija je analizirala podatke iz potstudije UK Biobank kako bi pratila 49.841 odraslu osobu koje žive u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, te koje su bile starije od 60 godina i nisu dobile dijagnozu demencije.

image
Shutterstock

Sudionici su morali nositi uređaj za praćenje aktivnosti, nazvan akcelerometar, oko gležnjeva kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje, ili u ovom slučaju, nedostatak istog.

Podaci iz akcelerometra i naprednih računalnih metoda korišteni su za određivanje vrsta sjedilačkih aktivnosti u kojima su volonteri sudjelovali.

Nakon prosječno šest godina praćenja, istraživači su istražili zdravstvene kartone sudionika kako bi utvrdili jesu li razvili demenciju, otkrivši 414 slučajeva.

"Bili smo iznenađeni kad smo otkrili da se rizik od demencije počinje brzo povećavati nakon 10 sati provedenih sjedeći svaki dan, bez obzira na to kako se akumuliralo sjedilačko vrijeme", rekao je autor studije Gene Alexander, profesor psihologije i psihijatrije na Institutu za mozak Evelyn F. McKnight Sveučilišta u Arizoni.

29. travanj 2024 03:28