StoryEditorOCM
ZabavaDIGITALNA TRADICIJA|

NIKOLINA RILOVIĆ Motivi mog djetinjstva zaslužuju osvježenje, a žene su mi najviše u fokusu!

Piše Piše: Lorita Vierda
16. svibnja 2021. - 08:27

Što imaju zajedničko Frida Kahlo i konavoska nevjesta? Ili Konavočica i Shrekova Fiona? Jeste li vidjeli Minčetu u ružama? To su samo neke od neobičnih likovnih spojeva, a u naravi minimalistički dizajniranih digitalnih ilustracija koje radi 22-godišnja Nikolina Rilović. Njene ilustracije već je zapazila šira publika zahvaljujući sveprisutnom Internetu, jer njen svjež i efektan dizajn jednostavno odskače na kreativnoj sceni Dubrovnika. Radove su joj primijetili i umjetnički krugovi i spominje je blogosfera. Za Moskar otkriva sve o stvaranju neobičnih digitalnih ilustracija i kako je „baština na drugačiji način“ postala njen neiscrpan izvor inspiracije.
- Bavim se digitalnim crtanjem odnosno digitalnim ilustracijama u koje ukomponiram tradicijske motive dubrovačkog i konavoskog područja minimalističkim stilom. Većina motiva su portreti žena, izgleda da tu nalazim najviše inspiracije, ali i arhitektura, običaji, nakit, sve vezano uz baštinu – priča Nikolina, koja je osnovna likovna znanja stekla u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

image
DV Dubrovnik, 030521 Nikolina Rilovic za naslovnicu Moskara Na fotografiji: Nikolina Rilovic Foto: Bozo Radic/CROPIX
Bozo Radic/Cropix
Bogatstvo minimalizma

Minimalizam nije baš previše zastupljen kod nas, pogotovo u ovim našim južnim krajevima, gdje se uvijek koristi bogatstvo baštine, kulture i tradicije da bi se istaknula bogatstva motiva, u svemu. Zato volim minimalizam, a na mojim je ilustracijama upravo najefektniji, možda i puno bolje priča priču bez previše elemenata

Minimalizam portreta


- Uvijek sam znala da su naša kultura i povijest jako bitni, ali me kao dijete i nisu previše zanimali. Zato sam zadnjih godina, otkad sam osvijestila njezinu vrijednosti htjela pronaći način da ovu stoljetnu tradiciju učinim zanimljivom, najprije samoj sebi. Prošle godine mi se ukazala prilika da se fokusiram na sebe i što želim raditi, a sve je zapravo krenulo od trenutka kada sam odlučila nacrtati svoje obiteljsko stablo. Počela sam otkrivati stare albume i istraživati tko je tko u mojoj obitelji. Fotografije i albumi su mi bili jako zanimljivi, ne samo zbog obiteljske povijesti, već i vizualno jer su ljudi tada nosili konavosku nošnju kao svakidašnju odjeću, pa je i život zabilježen fotografijama dojmljiviji. Tako sam jednog dana odlučila uzeti stare slike iz obiteljskih albuma i ponovno ih učiniti novima tako da ih prikažem u digitalnom obliku. Mislim da ljude najviše privlači to što su motivi koje crtam nešto što već poznaju, ali sada u novijem, svježijem izdanju. Stil minimalizma me uvijek privlačio jer ima sposobnost da ispriča priču bez previše elemenata, a kod nas nije previše zastupljen. Mislim da mi to daje veću priliku da se istaknem – priča ova mlada Konavoka pred kojom su brojni planovi.

image
Moderna djevojka itekako prati modu, a svoje obiteljske 'accessoire' nosi kao 'must-have'
Privatni Album

Od stabla do motiva


Želja joj je proširiti svoj dizajn, na radove inspirirane tradicijom drugih krajeva Hrvatske, koji su također iznimno bogati likovnošću.
- Za sada je odaziv publike potpuno pozitivan, a pogotovo mi se sviđa što moj rad privlači mlađu publiku. Mislim da naša tradicija i zaslužuje suvremeniji način predstavljanja, novije 'čitanje'. Ono što radim može se u digitalnoj formi vidjeti na mom Facebook i Instagram profilu - n.r. album, a jako me vesele pozitivne kritike od strane naše konavoske i dubrovačke dijaspore. Zahvaljujući mom etsy shopu moji su im radovi dostupni pa sam već slala radove u SAD, Kanadu, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo…
– Želim vidjeti svoje ilustracije na što zanimljivijim mjestima i produktima. Osim originalnih, izrađujem i personalizirane ilustracije koje svatko može naručiti prema svojoj fotografiji.

Ilustriraj me ukratko!

U dubrovačkoj i konavoskoj baštini, koja je nevjerojatno bogata i interesantna, nalazim puno motiva, ideja, inspiracije, ali čini mi se ipak da sam nekako puno više fokusirana na žene, posebno na portrete, ne znam zašto, ali tako je. Tradicija u novom, svježijem obliku me jako veseli, pa neke vizuale koje sad radim, ili primjerice, ideja s pozivnicama za vjenčanja, daju mi sjajne prilike, ali i govore mi da se ljudima moj minimalistički novotradicionalni stil sviđa. Voljela bih neke od ilustracija ili motiva vidjeti na nekim proizvodima, mislim da idem u dobrom smjeru...

image
Spajanje Fride Kahlo s prepoznatljivim tradicijskim rećinama ispalo je bolje nego je zamišljala, a od publike primljeno izvan svih očekivanja
Privatni Album

-Izrađujem i uzorke, također inspirirane tradicijom, koje stvaram tako da izaberem zanimljive male motive koji možda nisu dovoljno upečatljivi sami za sebe, no funkcioniraju u uzorku, a nedavno mi je ponuđeno da dizajniram nekoliko vizuala, pa sam tako radila za zlatarnicu Farac, upravo radim posebne pozivnice za vjenčanje i još neke projekte – najavljuje Nikolina. Sa zanimanjem ćemo pratiti njezin rad!

02. lipanj 2024 06:17