Netko neupućen mogao bi se zapitati kakve veze imaju prehrana i starenje, ali nutricionisti su je duboko svjesni. Budući da se profesionalno bave tim vezama, oni su došli do pet prehrambenih navika zbog kojih brže starimo pa bi bilo pametno i odgovorno da ih primijenimo na vlastitom primjeru, prenosi Slobodna Dalmacija.
Ne jedete dovoljno proteina
"Neunošenjem dovoljno proteina možete brže ostarjeti", objašnjava Anya Rosen, dodajući da proteini u prehrani pomažu u održavanju tjelesne mase. Gubitak mišića kako starimo, poznat i kao sarkopenija, doprinosi ozljedama i kroničnim bolestima, piše Klix.ba.
Jedete previše šećera
Iako većina ljudi uživa u jedenju slatkiša, prekomjerno uživanje šećera može igrati ulogu u bržem starenju. "Od konzumiranja hrane bogate šećerom možete brže starjeti", objašnjava registrirana dijetetičarka Kathryn Piper.
Ona dodaje da ova navika u prehrani može prouzročiti povišene razine glukoze u krvi, što može stimulirati proizvodnju naprednih krajnjih produkata glikacije (AGEs)".
Ne jedete dovoljno vlakana
Vlakna su važna za održavanje redovnog pražnjenja crijeva i promicanje sitosti. A prema Jeanette Kimszal, neunošenje adekvatnih vlakana može ubrzati starenje. Ona kaže da su vlakna povezana s manjim rizikom od bolesti i da je njihovo konzumiranje povezano i sa smanjenjem upala i zdravlja crijeva. Ovi faktori su povezani s dugovječnošću.
Jedete prevelike količine prerađenog mesa
Jedenje kobasica i mesa za ručak može imati odličan okus, ali njihovo često jedenje neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu u pogledu starenja. Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogen grupe 1, što znači da je konzumiranje te hrane povezano s povećanim rizikom od raka.
A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrija, njihovo prekomjerno jedenje može biti povezano sa starenjem stanica.
Ne jedete povrće
Slatki krumpir, mrkva i tikva sadrže beta karoten, karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi, poput beta karotena, akumuliraju se u našem krajnjem sloju kože i djeluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje.
Konzumiranje hrane s beta karotenom pomaže u sprečavanju starenja kože podržavajući njenu elastičnost i hidrataciju, u konačnici smanjujući razvoj bora i staračkih pjega. Podaci također pokazuju da uključivanje adekvatne količine beta karotena u prehranu može pomoći u zaštiti kože od oštećenja UV zrakama, piše Klix.ba.