Svaki pravi ljubitelj kestena zna kako je frustrirajuće kad ih ispeče, a kora se ne da oguliti. Oni uporni onda kopaju po njemu malom ožicom, ali to nikome nije gust. Gust je kad kesten cijeli ispadne iz kore, kao u onom škartocu prodavača na Pilama koji se pojavi s prvim danima zime.
Zato ćemo vam otkriti tajnu najbolje pečenih kestena, koji se gule kao od šale.
Kesten spada u voće, bogat je škrobom, proteinima i vitaminima, pa spada u visokovrijednu namirnicu koja je nekada od gladi spašavala planinsko stanovništvo Europe.
Kad ste nabrali ili u nas na jugu kupili koje kilo krupnih kestena kojima upravo sad počinje sezona, najprije svaki plod treba zarezati nožićem. Pazite da se, zbog glatke kore kestena, ne ozlijedite.
Kad ste zarezali svaki plod, stavite ih u teću i u hladnu vodu te stavite prokuhati.
Kad su dobro prokuhali, izvadite ih iz vode i poslažite u posudu za pečenje. Važno je prethodno dobro zagrijati pećnicu, a rešetka treba biti na sredini.
Pecite ih na 220 C stupnjeva 20 do 25 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Nakon pečenja, kestene zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i pustite ih tako nekoliko minuta. Dobar tek!