Beskvasni kruh može imati sve sastojke kao i standardni kruh – osim kvasca. Kruh bez kvasca vrsta je kruha koji se radi bez podizanja. Ovakav kruh je gušći, a često i teži od drugih vrsta. Kruh bez kvasca smatra se zdravijim od klasično pripremljenog kruha. Neke od prednosti biranja beskvasnog kruha su sljedeće:
Iako različite vrste beskvasnog kruha možete kupiti u većim trgovinama, postoje i različite recepture za izradu kruha bez kvasca kod kuće.
Zbog izostavljanja kvasca i preskakanja koraka u kojem se kruh ostavlja da se podigne, beskvasni kruh trebao bi vam oduzeti manje vremena u pripremi od standardnog.
Evo jednog recepata za kruh bez kvasca koji možete napraviti kod kuće.
Sastojci:
450 g brašna (po mogućnosti nekog zdravijeg kao što je slanutkovo, pirovo, heljdino, zobeno ili pšenično)
500 g mineralne vode
2 jušne žlice praška za pecivo
2 jušne žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
1 jušna žlica soli (ili po želji).
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Pomiješajte suhe sastojke.
Dodajte postupno mokre sastojke suhima i rukom zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još vode (ili izostavite dio).
Prebacite tijesto u kalup i ostavite ga da se peče 40 – 50 minuta.
U beskvasni kruh možete dodati i različite sjemenke (posuti ili umiješati) i jogurt (ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod kao što je kefir; oko 300 g), na način da ga umijesite u smjesu prije pečenja.