StoryEditorOCM
ZabavaZanimljivi trendovi

Glavni razlog nije preljub! Velika analiza razvoda brakova donijela iznenađujuće podatke, pogledajte koji je najčešći ‘krivac‘ za pucanje ljubavi

Piše dv
27. prosinca 2022. - 18:26
Kao pravni dokaz da je slom braka zaista nepovratan bilo je korišteno dvije godine dogovorene odvojenosti supružnika ili pet godina nedogovoreneAFP

Reklo bi se da su razvodi danas česti kao i brakovi. Kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kao razlog u nas se najčešće navodi neslaganje karaktera, dok su drugdje drugačiji zakoni i fomulacije za izlazak iz braka, prenosi Slobodna Dalmacija.

U Englskoj su se istraživači sa Sveučilišta Oxford poduhvatili istraživanja razvoda braka od 1971. do danas u Engleskoj i Walesu i otkrili da se tamo većina parova razvodi zbog "nerazumnog ponašanja". A ono u engleskoj pravnoj terminologiji uključuje: verbalno zlostavljanje, nedostatak emocionalne podrške, zloporabu droga i alkohola, stvaranje tajnog financijskog duga, nasilje i/ili fizičko zlostavljanje...

 

image

Klasičan primjer nerazumnog ponašanja partnera (ilustracija)

AFP

Istraživanje je pokazalo da je u posljednjih 30 godina polovica razvoda odobrenih suprugama bila zahvaljujući nerazumnom ponašanju njihovih muževa, ali i da su se žene, općenito gledano, nerazumno ponašale relativno više nego muževi, piše Iflscience.

Uz "nerazumno ponašanje" druga dva zastupljena razloga za razvod su dvije godine odvojenosti i preljub. Primijećeno je da se od 1971. do 1991. porastao broj razvoda bez potrebe za dokazivanjem "krivnje", ali ona se nakon te godine polako počela vraćati kao razlog i danas otprilike odgovara stanju iz 1973. godine.

Smanjen broj preljuba

Istraživanje ne objašnjava je li tome razlog promjena pravne regulative, društvene svijesti, odnosa prema opijatima ili imovini.

Međutim, napominje se da je prema Zakonu o reformi razvoda Engleske i Walesa iz 1969. za razvod su bili potrebni pravni dokazi koji pokazuju da je slom braka zaista nepovratan, pa je u tu svrhu bilo korišteno dvije godine dogovorene odvojenosti supružnika ili pet godina nedogovorene.

Istodobno, dvije godine odvojenosti dogovorene između dviju strana ili pet godina odvojenosti oko koje se dvije strane nisu dogovorile također se mogu pružiti kao pravni dokazi u korist razvoda.

image

Nedostatak emocionalne podrške također je razlog za razvod braka

AFP

John Haskey, demograf Sveučilištu u Oxfordu koji je vodio analizu podataka, istaknuo je da su razvodi odobreni suprugama zbog preljuba dosegnuli vrhunac 1987. s 25 posto. Iste su godine muževi kojima je odobren razvod koristili tu klauzulu u 45 posto slučajeva. Međutim, 2016. godine ta je stopa kod muževa i supruga bila izjednačena i iznosila je skromnih 11 posto, piše Iflscience.

Bilo bi preoptimistično zaključiti da je to zato što se smanjio broj preljuba, promjenu bi prije trebalo tražiti u pravnom sustavu i odnosu partnera prema razvodu i samome preljubu. U svakom slučaju, oxfordsko istraživanje ukazalo je na zanimljive trendove.

image

Razvod braka uvijek je bolan i težak, posebno kada su uključena i djeca

AFP
26. travanj 2024 11:34