StoryEditorOCM
ZabavaPhilokalist u Dubrovniku

Filipinac Bryan John Lubis već je dvije godine naš sugrađanin: Obožavam snimati dubrovačku svakodnevicu, a san mi je raditi kao barista!

Piše Mark Thomas
28. rujna 2023. - 13:50

Svi smo uživali u vašim slikama Dubrovnika na društvenim mrežama. Kako biste opisali svoj stil, koliko vas Dubrovnik nadahnjuje, možete li ga usporediti s drugim mjestima koje ste posjetili?

Baš mi je drago što ste primijetili moje društvene mreže. Uvijek vjerujem da uspjeh prati one koji slijede svoje želje. A ja bih sebe opisao kao ljubitelja ljepote kakvom obiluje Dubrovnik. Sve je ovdje veličanstveno, osmijesi ljudi me oduševe svaki put kad fotografiram slučajne prolaznike. Dubrovnik me privukao zbog njegove ljepote i povijesti, a stečena iskustva pomogla su mi da shvatiti da imam što za pokazati. Ne bih uspoređivao mjesta koja sam prije posjetio, svako ima svoje posebnosti, a ja se osjećam sretnim i blagoslovljenim što mogu raditi i živjeti ovdje u Dubrovniku.

Vaše poruke na vašim fotografijama su snažne. Što želite prenijeti svojoj publici i kakav povratni odgovor dobijete?

Nadam se da moja publika (ako je ima, hehe) vjeruje da uvijek vrijedi preuzeti neke rizike u životu. Život nas ponekad obara, ali nas također uči da ne odustajemo. Najviše cijenim svoje prijatelje koji me podupiru i njihova podrška me uvijek motivira da budem bolji. Ako su moje poruke snažne, možda je to zato što uvijek želim reći što osjećam i što želim osjećati. To je jedini način na koji se mogu izraziti i biti povezan s drugim ljudima.

image

Bryan John Lubis

Bryan John Lubis/

Je li vam bilo izazovno snimati slike u Dubrovniku? Prvo, s osvjetljenjem, a drugo, s velikim brojem turista?

DA! Hahaha. Koristim samo svoj mobilni telefon, pa je zaista izazovno napraviti dobar kadar, pogotovo kada je gužva i kada želim nešto snimiti. Ali bez obzira na rezultat snimke, uvijek dodajem priču. Objavit ću je na svojim društvenim mrežama i dodati savršenu pjesmu ili opis. Također vjerujem da je svaka snimka savršeno vrijeme. Samo je stvar u tome kako ćete je opisati.

Je li teško živjeti kao digitalni kreator?

Naravno, nemam veliku publiku, za mene je to izazov. Nisam očekivao da ću se baviti ovim stvarima, ali se dogodilo i čini me sretnim i smirenim. Nadam se da će moj kanal komunikacije zainteresirati što više ljudi.

image

Bryan John Lubis

Bryan John Lubis/

Volite snimati ljude u njihovim svakodnevnim životima. Tražite li uvijek pravi trenutak?

Meni je pravi trenutak kad god vidim ljude ili nešto što mi izgleda jedinstveno ili spontano. Ako postoji ključ za taj trenutak, to je da sam sretan i uzbuđen svaki put kad snimam, jer taj trenutak počinje sa mnom.

Je li Vam Dubrovnik draži ljeti ili izvan turističke sezone i zašto?

Preferiram ljeto. Volim ići na plaže i upoznavati ljude. Sretan sam kad vidim svoje sunarodnjake u posjetu Dubrovniku, to mi malo ublaži nostalgiju za voljenim rodnim Filipinima.

image

Bryan John Lubis

Bryan John Lubis/

Što vas je osim fotografije dovelo na jug Hrvatske? Koji su izazovi biti stranac u gradu?

Kao filipinski radnik u inozemstvu (OFW), gdje god se pruži prilika za rad, ja je prihvaćam. Može biti zastrašujuće, pogotovo ako niste upoznati s mjestom. Ali, kao što sam već spomenuo, uvijek vrijedi preuzeti rizik i vjerujem da je to doista vrijedno. Može biti iscrpljujuće, ali molim se da će se sve posložiti kako treba.

Jesu li Hrvati prijateljski nastrojeni kao što kažu turisti? Je li teško ovdje sklapati prijateljstva?

Da! Pristojni su i pomažu. Zahvalan sam svojim hrvatskim prijateljima što su me dočekali ovdje u Dubrovniku kad sam tek počeo raditi. Lako sam se prilagodio zahvaljujući mojim hrvatskim prijateljima.

Koliko dugo planirate ostati? Može li Dubrovnik postati vaš novi dom?

Dokle god postoji prilika za mene da radim ovdje, zašto ne? Tu sam gotovo 2 godine i zaista je teško odreći se ovog mjesta. Stekao sam mnogo iskustava u ovom gradu i volim ga. Raduje me ako mogu pomoći sunarodnjacima da ovdje rade i budem njihov vodič. Također se nadam da ću ostvariti svoj san i dobiti ovdje posao bariste, stvarno to želim.

30. lipanj 2024 06:24