Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država otkrili su vezu po kojoj cink može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti masne jetre.
Dokazi istraživanja pokazuju da cink igra ključnu ulogu u proizvodnji inzulina i metabolizmu glukoze.
- Znamo da povećanje unosa cinka poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod osoba s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2. Međutim, mehanizam kako cink utječe na sustavnu razinu glukoze u krvi i rizik od dijabetesa ostaje nejasan - objašnjava jedan od voditelja studije.
– Naša studija daje prve genetske dokaze koji pokazuju zaštitnu ulogu cinka protiv visokog šećera u krvi i otkrivaju osnovu na kojoj se temelji ovaj učinak. Naša opažanja pokazuju da bi blokiranje proteina SLC39A5 moglo biti potencijalni terapijski put za dijabetes tipa 2 i druge indikacije gdje je sam dodatak cinka neadekvatan - rekao je jedan od voditelja studije.
Napomenimo i da su brojne prijašnje studije pokazale da je cink dobar za ljude koji imaju dijabetes.
Razina cinka u tijelu se smanjuje kada je povećana razina glukoze u krvi. To može dovesti do opasno niske razine tog minerala. koji igra itekako važnu ulogu u ‘sustavu‘ proizvodnje inzulina.
Baš zato nutricionisti i liječnici dijabetičarima često savjetuju uzimanje tableta cinka ili povećanje unosa namirnica koje sadrže cink - meso, školjkaši, mahunarke, razne sjemenke i orašasti proizvodi, mliječni proizvodi, jaja i crna čokolada.