StoryEditorOCM
ZabavaLJETNI KONCERTI

Desničari protiv turbo folkera na otočiću kraj Splita; Menadžer Ace Lukasa: ‘A da zabrane Sevu ili Grašu u Srbiji?!‘

Piše vinko paić/sd
26. lipnja 2023. - 23:18

Priča ide otprilike ovako…

Najveći otok u kaštelanskom zaljevu, Barbarinac, ovog ljeta postaje nova destinacija za vrhunsku zabavu, a vrhunska produkcija i najveći plesni podij jedinstveni su novitet u hrvatskoj ponudi. Prijevoz do Barbarinca je izvrsno organiziran. Party brod kreće iz Splita, Sportska luka Mornar, svake večeri od 22 sata na dalje - poručili su to prije nekoliko tjedana organizatari manifestacije Island Of Love koju je 21. lipnja otvorilo Prljavo kazalište, piše Slobodna Dalmacija.

Proteklog vikenda tamo su nastupale regionalne zvijezde Nucci i Voyage, a ovog ljeta tamo će pjevati i još neki srpski izvođači poput Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića.

O glazbenim se ukusima, dobro je poznato, ne raspravlja, svatko od nas sluša ono što mu je po volji, međutim za mnoge je porazna činjenica da se u 21. stoljeću nekima još uvijek broje krvna zrnca. Pa je, eto tako, Domovinskom pokretu Splitsko - dalmatinske županije zasmetalo to što će na Barbarincu, gotovo nadomak Splitu jelte, uskoro svoj glas pustiti Karleuša, Lukas i Džinović.

Jel‘ dobro vidimo?! Na manifestaciju koja je njegovala alternativu sada dolaze Karleuša, Aca Lucas, Haris Džinović

image

Panorama otočića Barbarinac u kaštelanskom zaljevu.

Josko Ponoš/Cropix

- Gradonačelniče Ivanović, zašto ste dopustili nastupe Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Domovinski pokret Kaštela smatra da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju te kako moramo čuvati mediteransku i europsku kulturu kojoj pripadamo. ‘Island of Love‘ festival na otočiću Barbarincu godinama je bio techno-partijanerska oaza koja je bila posjećena i zapamćena po dobroj zabavi.

Glazba oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a navedeni izvođači pripadaju nekom drugom identitetu. Dužni smo čuvati kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićenom kulturnom dobru, trebao bi voditi računa koji će se događaji organizirati na otoku - poručili su iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.

Pogađate, nije dugo trebalo da Jelena Karleuša, koja je inače poznata kao osoba bez dlake na jeziku prokomentira potez Domovinskog pokreta koji je došao i do nje.

image

Jelena Karleuša

Ranko Suvar/Cropix


- Domovinski pokret očigledno nema pojma ni kada je riječ o glazbi ni kada je riječ o tome što pripada našem podneblju. Ako im je techno muzika ok, gdje se mladi drogiraju do jutra, ne vidim problem koji imaju s pop glazbom koju ja izvodim. Ja se bolje uklapam u europske standarde koje spominju, tako da se ostave lupetanja o nečemu o čemu nemaju pojma.

Ako im je problem što dolazim iz Srbije, neka zamisle da dolazim s Marsa i sve će biti ok! Mene hrvatska publika obožava, a ovih lažnih stručnjaka i moralista uvijek je bilo i bit će. Neka dođu na moj koncert da vide pravu svjetsku zvijezdu - poručila je Karleuša na društvenim mrežama.

Saša Mirković koji je producirao eurovizijsku pobjedničku pjesmu ‘Molitva‘ Marije Šerifović, menadžer je Ace Lukasa, a za ‘Slobodnu Dalmaciju‘ kaže da ih ova situacija nimalo ne pogađa.

- Zamislite da se Jeleni Rozgi, Petru Graši i Severini zabrane nastupi u Srbiji! Trideset se godina bavim ovim poslom i redovno sam organizirao koncerte hrvatskih izvođača u Srbiji, ja sam prvi koji je tamo doveo Magazin i Tončija Huljića. Radio sam i s Parnim Valjkom, Borisom Novkovićem, Vladom Kalemberom…

image

Petar Grašo i Nina Badrić
 

Josko Supic/Cropix

I znate što? Nikad nijedna politička stranka, a posebno ove koje su danas na vlasti nije zabranila da organiziram neki koncert, niti će to ikad uraditi. Političari neka se bave politikom, a mi ćemo se baviti glazbom i onime što spaja narode, a ne razdvaja - govori Mirković i dodaje kako je njegov štićenik Aca Lukas u Splitu uvijek rado viđen gost.

- Mi volimo Split i Split voli Acu, redovi za njegove nastupe budu dugački preko 700 metara. Jednako kao i u Zagrebu gdje smo nedavno napunili Arenu. Pred kraj godine planiramo veliki koncert na Gripama, Aca širi dobre vibracije svojom glazbom, nastupa po cijeloj Hrvatskoj i ne vidim razlog zašto ne bi i dalje - kaže Mirković.

Što o svemu misle naši iskusni glazbeni menadžeri Ivica Bubalo i Zoran Škugor?

- Nikad mi nije smetalo da bilo tko dođe pjevati, dapače neka dođe tko god želi i misli da može.

image

Aca Lukas

Bit će sigurno interesa, a ono što mi je uvijek smetalo u mom poslu su zabrane i apsolutno sam protiv njih - smatra Bubalo dok je Škugor mišljenja kako su organizatori procijenili da Karleuša, Lukas i Džinović mogu dobro proći na ovoj manifestaciji.

- Država je ta koja će odlučiti hoće li biti javnog skupa ili ne, odnosno ovih koncerata. To više nema veze s Domovinskim pokretom, a organizatori moraju podnijeti zahtjev za održavanje, što su vjerujem već i napravili. Drugo, ako splitski izvođači zarađuju u Srbiji, dat ću za primjer Grašu, Severinu i Rozgu te Huljića koji je bio u njihovim show programima, zašto onda i izvođači iz Srbije ne bi mogli doći u Dalmaciju? Sigurno i u Srbiji ima nekih koji ne podržavaju dolazak Hrvata, pa ipak se manifestacije održavaju.

Pravo Domovinskog pokreta je da to ne podržavaju, njihovo je pravo da se bune, kao kad su se braniteljske udruge bunile protiv dolaska Brene u Zagreb, no mislim da neće time puno postići -  kaže Škugor.

Predviđa i da će interesa za nastupima srpskih glazbenika na Barbarincu biti.

- Čujte, to su dovoljno velika imena srpske glazbene scene i ne vidim razloga zašto to ne bi uspjelo. Pojedinačnih incidenata uvijek može biti, a na organizatorima je da angažiraju određeni broj redara kako bi se spriječili mogući neredi – zaključuje Škugor.

Gdje se nalazi Barbarinac?

Nekoć omiljeno izletište okolnog stanovništva, i Solinjana, i Kaštelana, i Vranjičana i Splićana, koji bi svojim brodicama stizali na otočne hridi, znan i kao "otočić ljubavi", nalazi se na teritorijalnom području Kaštel Sućurca, odnosno Grada Kaštela.

Najbliže se nalazi dijelu obale ispred trgovačkog centra "Emmezeta" odakle ga dijeli dvjestotinjak metara, pa se dio građana ljeti prema njemu upute i na napuhanim madracima na koji stave sve što im treba za kupanje i sunčanje, odnosno jednodnevni izlet.

Otočić Barbarinac u Kaštelanskom zaljevu je na listi preventivno zaštićenih dobara. To je arheološki lokalitet s podmorskom i kopnenom arheološkom zonom.

Što kažu organizatori?

Kaštela kao drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji definitivno su zaslužila jedno mjesto za zabavu. Mjesto koje bi moglo postati kultno, ne samo zbog repertoara i cijelog vajba, nego i zbog lokacije koju Barbarinac pruža.

Kaštela sve više i više uz Split postaju turističko sjedište, što zbog aerodroma što zbog svojih plaža i povijesnih lokacija koje pružaju.

Upravo zbog toga smo turistima i domaćim ljudima htjeli pružiti nešto novo, što Kaštela kao grad nisu imala. Barbarinac nam se činio kao pun pogodak, što zbog specifične lokacije, što zbog svoje ljepote i pogleda koji puca na okolinu, od Vranjica s jedne strane do Splita i Kaštela s drugih strana.

29. travanj 2024 11:28