StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

BRZI I ŽESTOKI 9 Vin Diesel vozi po rubu parodije. U razmetljivom filmu punom ekstrema najbolje djeluje oklopnjak visine prosječnog nebodera

Piše Gabrijela Bijelić
18. lipnja 2021. - 13:19

Punih dvadeset godina prošlo je od prvog dijela 'Brzih i žestokih' (Fast and Furious) koja je u orbitu izbacila Vina Diesela, nezamjenjivog u ulozi Doma Torreta, karizmatičnog vođe vozača ilegalnih uličnih auto utrka. Od 2001. do danas namnožilo se čak devet nastavaka neujednačene kvalitete i dosega, dogodila se tragična pogibija Dieselova glumačkog partnera Paula Walkera i pokoji spin-off (Hobbs &Shaw), tehnologija je uznapredovala do neslućenih razmjera, no FF se nije predavao. A žilav je ostao i Diesel koji i u šestom desetljeću praši kao da je barem upola mlađi. Suradnika je ovaj monopolist franšize ovaj put pronašao u redatelju Justinu Linu, Amerikancu tajvanskih korijena s iskustvom režije šestog nastavka sage.

Linova 'devetka' bez kočnice skače u kokpit pretjerivanja na kojem počiva cijeli film. Ekstremi se nižu jedan za drugim, od potjere kroz minsko polje koje junaci prođu bez ogrebotine, preko napada na oklopnu kompoziciju visine prosječnog nebodera sve do ridikuloznog leta olupinom u stratosferu u izvedbi iritantnih Domovih suradnika, Teja (Chris 'Ludacris' Bridge) i Romana (Tyrese Gibson). U novim 'Brzim i žestokim' gas se pritišće u L.A.-u, Edinburghu, Phuketu i Tbilisiju, no sav taj akcijski urnebes ne ostavlja prostora za ozbiljniji razvoj likova.

Domov odmetnuti brat i kolega po oktanima Jacob (John Cena) ostaje tek na razini skice. Unatoč nekolicini spretno umetnutih flashbackova, razlog obiteljskog raskola djeluje bolno neinventivno, baš kao i Jacobov lik vozača, plaćenog ubojice i špijuna. Protagonistice iz prvog nastavka franšize, Domova dragana Letty(Michelle Rodrigez) i sestra mu Mia (Jordana Brewster) dobro funkcioniraju u samoobrani, no utapaju se u hrpi sporednih likova kojima je teško dokučiti podrijetlo i svrhu.

Iz te bulumente nakratko izrone relativno zanimljive osobnosti poput hakerice Ramsey (Nathalie Emmanuel) i glumačke ikone poput Helen Mirren ili Curta Russella, no furiozni ih CGI prizori brzo potisnu u zaborav. Tako je i s Charlize Theron, odnedavna uže specijaliziranom za uloge akcijskih junakinja (Atomska plavuša, Stara garda). Iz njezine role Cipher, kriminalnog masterminda koja pilotira elitnim bombarderom B-2 Spirit, zapamtit ćemo tek paž frizuru, što samo govori o scenarističkim manjkavostima.

Dojam je da bi deveti 'Brzi i žestoki' bolje funkcionirali bez obiteljske melodrame i razmetljivih izleta u zrak, svemir i vodeni medij koji ih guraju na rub parodije. No, što je tu je. Lin i Diesel izabrali su brzinu i mahnitost nauštrb plastičnosti priče i likova, a obožavatelji serijala su im progledali kroz prste. Ovom dvjestotinjak milijuna dolara teškom mišmašu smiješi se vrh liste postpandemijskih filmskih naslova. Dieselov plan o FF serijalu s 11 filmova uopće ne izgleda kao nedostižan cilj.

18. travanj 2024 08:47