StoryEditorOCM
ZabavaSILVIO BERLUSCONI

Bio je pjevač, premijer i medijski tajkun,a najviše će ga se sjećati po bunga bunga orgijama koje su ga ‘proslavile‘

Piše Marija Čović/sd
12. lipnja 2023. - 15:58

Nedugo prije nego što je nakon borbe s leukemijom preminuo u dobi od 86 godina, bogatstvo bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji je od pjevača na kruzerima postao politički lider i medijski tajkun, a sebe je uspoređivao s Isusom, procjenjivalo se na 6,8 milijardi dolara i bio je treća najbogatija osoba u Italiji, piše Slobodna Dalmacija.

Njegova djeca, Marina, Barbara, Pier Silvio, Eleonora i Luigi, sudjeluju u vođenju njegovog poslovnog carstva. Dio svoga golemog bogatstva Berlusconi je koristio i za ispunjavanje svojih privatnih želja, uključujući spašavanje od bankrota nogometnog kluba AC Milan iz svog rodnog grada 1986. godine. Slijedilo je razdoblje velikih uspjeha, pet od sedam Milanovih titula europskog prvaka osvojeno je tijekom Berlusconijevog vladanja klubom.

image

Silvio Berlusconi i njegova druga supruga Veronica Lario

Vincenzo Pinto/Afp

Spašavanje Milana isplatilo se 31 godinu kasnije, 2017. je prodao klub kineskim investitorima za 740 milijuna eura. Od nogometa nije odustao, 2018. je kupio Monzu i uživao u njezinom usponu od treće lige do Serie A prvi put u klupskoj povijesti.

Uz politički utjecaj i poslovni uspjeh, Berlusconi je punio naslovnice i svojim privatnim životom, koji je često bio vrlo javan. Nije skrivao sklonost prema puno mlađim ljepoticama, a bio je poznat i po tome što je sebe pokušavao učiniti mlađim, barem izgledom, presađivanjem kose i estetskim operacijama.

Silvio se 1965. oženio Carlom Elvirom Dall‘Oglio, u tom je braku rođeno dvoje djece, kći Maria Elvira, poznatija kao Marina, i sin Pier Silvio. Petnaestak godina kasnije Brlusconi je započeo vezu s dvadeset godina mlađom glumicom Veronicom Lario, pravog imena Miriam Raffaella Bartolini, a upoznao ju je na predstavi u kojoj je nastupala u toplesu.

image

Berlusconi i Francesca Pascale bili su u vezi od 2013. do 2020. godine

Carlo Hermann/Afp

Njihovih troje djece, kćeri Barbara i Eleonora te sin Luigi, rođeni su prije nego što su se Silvio i Veronica vjenčali 1990. godine, nakon što se 1985. razveo od Carle Elvire. Budući da je tada već bio dobro poznat poduzetnik, Berlusconijevo vjenčanje s Veronicom bilo je veliki društveni događaj, a mladoženjin kum bio je Bettino Craxi, bivši talijanski premijer.

Alimentacija od 3 milijuna eura

Veronica je u više navrata javno izražavala frustraciju zbog suprugovog ponašanja i druženja s mladim ženama, a zahtjev za razvodom podnijela je nakon što je Berlusconi snimljen na rođendanskoj zabavi 18-godišnje manekenke po imenu Noemi Letizia. Sud u Milanu je u prosincu 2012. presudio da Berlusconi bivšoj supruzi mora plaćati alimentaciju od tri milijuna eura mjesečno, ali je u lipnju 2015. viši sud alimentaciju smanjio na 1,4 milijuna eura mjesečno. Konačno je u studenome 2017. prizivni sud u Milanu odlučio da Berlusconi ne mora plaćati Veronici alimentaciju i ona mu je morala vratiti novac primljen od 2014. godine, ukupno oko 60 milijuna dolara.

image

Berlusconi je lani upriličio ‘simbolično‘ vjenčanje s Martom. Procjene kažu da je taj ‘festival ljubavi‘ bez svećenika ili matičara koštao oko 400.000 eura Profimedia

-/Lapresse/Profimedia/-/Lapresse/Profimedia

Od 2013. do 2020. godine Berlusconijeva partnerica bila je sada 37-godišnja Francesca Pascale, a nakon nje još mlađa, sada 33-godišnja Marta Fascina, s kojom je u ožujku prošle godine Silvio održao "simbolično" vjenčanje koje je navodno koštalo 400.000 eura. Berlusconijeva odrasla djeca bila su užasnuta njegovom namjerom da se vjenča s Martom, što bi joj dalo pravo na dio njegovog velikog bogatstva.

A Marta je, prema pisanju talijanskih medija, bila uvrijeđena i jako ljuta jer nije imala službeno vjenčanje. To je nije spriječilo da se na "festivalu ljubavi", iako bez svećenika ili matičara, pojavi u bijeloj vjenčanici brenda Antonio Riva, napravljenoj od francuske čipke i s povlakom dugom tri i pol metra, a procjenjuje se da je haljina koštala 20.000 eura.

image

Berlusconijeva posljednja partnerica bila je 53 godine mlađa Marta Fascina s kojom se prošle godine ‘simbolično‘ vjenčao
 

Matteo Bazzi/Afp

Priče o "prijateljstvu" između Berlusconija i Marte pojavile su se 2020. kad je njegova dotadašnja dugogodišnja partnerica Francesca Pascale priznala da Marta provodi vrijeme u njegovoj vili u Milanu. Bliskost su neki u početku pokušavali opravdati poslovnim i političkim razlozima – mlada parlamentarna zastupnica stranke Forza Italia traži savjete od iskusnog državnika.

Bunga bunga orgije

Ta su opravdanja pala u vodu kad su Marta i Berlusconi snimljeni kako napuštaju luksuzni švicarski resort. Berlusconi je zbog 53 godine mlađe Marte odbacio Francescu, a je li se, iako nisu zapravo vjenčani, za nju financijski pobrinuo u svojoj oporuci, tek će se vidjeti.

Ipak, najveći skandal koji je pratio Berlusconijev privatni, ali i javni život, bile su takozvane "bunga bunga" orgije u njegovoj vili Arcore nedaleko Milana, na kojima su goste zabavljale mlade djevojke i prostitutke, što je rezultiralo podizanjem optužnice za plaćanje za seksualne usluge maloljetnoj prostitutki.

U središtu afere bila je mlada marokanska plesačica pravog imena Karima El-Mahroug, poznatija kao "Ruby, kradljivica srca". Berlusconi je prvostupanjskom presudom iz lipnja 2013. osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu obnašanja javnih dužnosti zbog plaćanja seksualnih usluga maloljetnoj Ruby, te zloporabe ovlasti u pokušaju da sve zataška.

Uvijek je negirao da je plaćao za seksualne usluge 17-godišnje Ruby, te je tvrdio kako joj je samo pokušavao pomoći kad je uhićena zbog navodne krađe jer je mislio da je nećakinja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Tužitelj u tom procesu Edoardo Scardaccione je rekao kako je zbog Berlusconijevih budalaština Italija predmet ismijavanja, te kako je priča o Mubarakovoj nećakinji dostojna filmova Mela Brooksa. Berlusconi je oslobođen optužbi kad je prizivni sud utvrdio kako postoji opravdana sumnja da nije znao da je djevojka mlađa od 18 godina, zakonskog minimuma po kojemu prostitutke u Italiji mogu nuditi svoje usluge.

Bio je optužen i za podmićivanje svjedoka da lažu o njegovim zabavama za koje je uvijek tvrdio da su bile elegantne večere. Bio je oslobođen optužbi u tri povezana suđenja...

27. travanj 2024 03:59