StoryEditorOCM
ZabavaNovi uspjeh terceta iz Udruge Art cocktail Dubrovnik

Barmen Mario Saulan nam je otkrio što koktel ‘Vlaho Bukovac‘ čini posebnim: ‘Inspiraciju nismo tražili u portretima velikog majstora, već...‘

Piše Gabrijela Bijelić
5. veljače 2024. - 18:51

Da je živ, proslavljeni cavtatski slikar Vlaho Bukovac ovih bi dana uz Festu sv. Vlaha slavio imendan, a možda bi i nazdravio uz čašu koktela ‘imenjaka‘ koji su u njegovu čast ovih dana pripremili meštri iz Udruge Art cocktail Dubrovnik Ivana Vinković, Leo Bautović i Mario Saulan. Predstavljen na nedavnoj konavoskoj Noći muzeja, cocktail Vlaho Bukovac naišao je na niz pohvala okupljenih ljubitelja umjetnosti. A kako i ne bi, kad su svi sastojci domaći i odišu mirisima Bukovčeva zavičaja.

image

Koktel Vlaho Bukovac ugodno je iznenadio publiku

Mario Saulan/

Više o nastanku ovog koktela i izvoru nadahnuća za njegovu izradu, ispričao nam je jedan od autora, konavoski miksolog Mario Saulan.

- Ovaj put smo imali zadatak uklopiti u neku priču Vlaha Bukovca s njegovim slikama koje oslikavaju naš kraj. Ljuta naranča, smokva i, dakako, ruzulin bili su logičan izbor. Htjeli smo napraviti nešto drugačije, neobično, pa smo kao glavni sastojak koktela odabrali upravo konavoski ruzulin iz OPG-a Bratoš na Grudi. Sastojci su još smokva i naranča, to je jedan liker iz Destilerije Kostelac iz Slavonije, te domaći sok od limuna i prosecco. Vrlo važna stvar je u ovom koktelu dekoracija koja ide uz rub čaše. Za to smo upotrijebili med s kojim smo malo premazali čašu pa dodali stonsku sol i latice ruže. Sve to daje specifičan okus ovom koktelu, a po pozitivnim reakcijama ljudi mislim da smo tu večer napravili nešto dobro – istaknuo je Saulan.

image

Koktel Vlaho Bukovac ugodno je iznenadio publiku

Mario Saulan/

S kolegama je po reakciji okupljenih koji su kušali ‘Vlaha Bukovca‘ shvatio da su na pravom ‘kursu‘:

- Iskreno, i nas je iznenadilo koliko je dobro ispao koktel, vrlo smo sretni što se svidio ljudima. I inače je u Art cocktailu naš plan promovirati domaće autohtone proizvode, u tom pogledu odlično surađujemo s lokalnim proizvođačima, a plan je putem koktela promovirati ne samo konavoski kraj, nego i cijelu Županiju – kaže naš sugovornik i najavljuje kako će se Bukovčev koktel uskoro, najvjerojatnije uoči glavne turističke sezone, naći u kartama autohtonih koktela. I neće biti usamljen na popisu:

- Do svibnja bismo trebali kompletirati jednu kartu koja će se sastojati od 5 ili 6 koktela nadahnutih Vlahom Bukovcem, izrađenih od izvornih sastojaka. Radili smo već i kartu Dubrovačke Republike, također baziranu na domaćim proizvodima, a ako se dogodi da neki izostane, koristimo asortiman Kostelca, gospara iz Slavonije koji ima destileriju. Jednostavno se volimo poigravati okusima. A s ovim koktelom smo jako zadovoljni – optimističan je Saulan koji otkriva i što je zaslužno za izgled i aromu najnovijeg koktela:

image

Koktel Vlaho Bukovac ugodno je iznenadio publiku

Mario Saulan/

- Kad smo smišljali koktel, zavirili smo u opus Vlaha Bukovca, ali ne kroz portrete, više su nas zanimale boje pozadine njegovih slika u kojima se prepoznaju boje Mediterana i doticaj prirode poput naranče, rogača, lovora koje je umjetnik često i rado koristio. U dobrom dijelu je upravo taj štih zapostavljen, svi su još pomalo skeptični prema tim motivima. A mi smo eto iznenadili koktelom s pomalo podcijenjenim ruzulinom kao glavnim sastojkom. Vrlo je bitna ovdje i dekoracija od stonske soli. Iz iskustva spravljanja koktela dugog sada već 20 godina zaključili smo da bi to moglo proći. Sol inače i kod slatkog daje na punini okusa, pojačava mu volumen. Ova kombinacija se kod domaćih ljudi pokazala dobitnom – zaključuje Mario koji je s koautorima na predstavljanju koktela iznenadio publiku i odjećom s prijelaza 19. u 20 stoljeće:

- Ja sam nosio odijelo i kapu kao Vlaho Bukovac, a i Ivana i Leo su se odjenuli po toj modi. Imamo mi neke svoje modne kombinacije koje nosimo na nekim eventima, pa tako i ovaj put – zaključuje Mario Saulan.

21. studeni 2024 01:36