StoryEditorOCM
ZabavaPopHeart Factory u Gružu

Afričke maske iz radionice TUP-a: dubrovačka akademska slikarica Ivana Miloglav priredila je sugrađanima pravo malo karnevalsko veselje

Piše Lorita Vierda
26. veljače 2022. - 19:04

Sve što bacimo, može se pretvoriti u nešto novo, funkcionalno, potrebno, nerijetko usto i lijepo. To dobro znaju djeca koja redovito pohode radionice Kulturnog centra Jadran u TUP-a, a posljednja u nizu odrađena je s velikim uzbuđenjem pod vodstvom dubrovačke akademske slikarice Ivane Miloglav.

Vrijeme je karnevala, pa iako nam je pandemija po tom pitanju svezala ruke i ne dozvoljava zabave, okupljanja i veselje pod maskama, nitko nam ne brani da se zabava dogodi u malo drugačijem obliku. U našoj rubrici 'Nije za smeće' totalno se uklopila i Pop Heart Factory s radionicom izrade afričkih maski od već iskorištenih materijala.

image
Vedran Levi/cropix

Ovaj put glavne su zvijezde bile kutije od jaja. Bog zna da ih najčešće bacimo, osim ako Uskrs nije blizu pa ćemo ih iskoristiti za ambalažu ukrašenih pisanica, no ovoga puta bile su jednostavno idealne za radionicu izrade afričkih maski.

Mašta radi svašta

Duguljaste, kako je to u tim krajevima običaj, često pomalo i zastrašujuće, u svim bojama i apstraktne dovoljno da svatko slobodno može zamisliti lik kojeg će predstavljati, ove su afričke maske polaznicima radionice dale dovoljno prostora za zaigranu maštu koja nama odraslima često nedostaje.

Pripreme, osim donošenja potrebnih alata i materijala, nisu baš bile potrebne, samo dolazak na mjesto događaja i slobodno izražavanje mpoglo je krenuti. PopHeart Factory upravo je takav događaj na kojemu se najmlađim (a i onim malo starijim) generacijama daje prilika raditi, raspravljati, razmišljati i razmjenjivati znanja o umjetnosti, kulturi, tehnologijama, recikliranju i ekologiji, što itekako nedostaje u Dubrovniku.

image
Vedran Levi/cropix

Akrili, tempere, flomasteri, škarice, kistovi svih veličina i hrpa mašte, dječjeg smijeha i veselja ispunilo je prostore Kulturnog centra Jadran u TUP-a. Pa kad nam već ne daju da se maškaravamo, postanemo netko drugi na nekoliko dana, zabavimo se i proveselimo prije korizme, izrada maski i usput recikliranje kartonskih, mekanih kutija za jaja još je jedna od sjajnih ideja za 'ubijanje' dosade i poticanje mašte.

Od božanstva do duhova

Afričke su kulture u svijetu poznate po tradiciji izrade trodimenzionalne i reljefne skulpture koja se smatra najznačajnijom komponentom likovnog izraza tradicijske umjetnosti. Muške i ženske figure izrađuju se od drveta, kosti, bjelokosti, kamena, gline, keramike, željeza i slitina bakra, i upravo zbog te karakteristične reljefnosti, kutije od jaja savršena su podloga za izradu recikliranih dječjih maski.

image
Vedran Levi/cropix

U afričkim se skuplturama zapravo odražavaju kulturne vrijednosti i uzori nekog naroda, zemlje, podneblja, pa su maske često prikazi primjerice duhova, predaka i božanstava, ali i životinja i onoga kako ih Afrikanci vide. No maske, bar u Africi ne služe za karnevale, već za razne obrede, inicijacije, proslave i štovanja nekog običaja, nose se ne samo na licu i glavi, već i po tijelu. Na sve to računali su polaznici PopHeart Factory radionice i u sve uključili jarke boje tipične za Afriku, iz čega je nastao cijeli niz neobičnih maski i, da ne zaboravimo, puno manje otpada.

02. lipanj 2024 23:25