StoryEditorOCM
ModaPLAVO, ŽUTO, CRVENO

Nadahnuta nošnjom kraja iz kojeg su kapetani oplovili svijet: Željka Žiher otkriva značenje boja kotule

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
26. rujna 2024. - 21:17

Lijepa priča dolazi nam iz Župe dubrovačke.

Naime, na fb stranici Virtualna dubrovačka pjaca objavljen je oglas u kojem se prodaju dvije kotule/suknje dužine do koljena, ručni rad, inspirirane narodnom nošnjom poluotoka Pelješca, točnije Orebića.

image

Kotula inspirirana narodnom nošnjom Orebića

Privatni Arhiv/

ZALJUBILA SE U TRADICIJSKU ODJEĆU

- Tamnoplava boja simbolizirala je more, žuta u sredini predstavljala je povezanost s Vatikanom, a crvena je označavala bogatstvo i što je taj dio bio veći, obitelj je bila imućnija - pojasnila je oglašivačica, koja je istaknula da je oglas namijenjen ‘ženama koje cijene ručni rad, tradiciju i vole nositi nešto drugačije (za razliku od brze mode u kojoj svi izgledamo isto), a idealno je i kao unikatan poklon. Cijena je 40 eura‘. Za sve upite zainteresirani se mogu javiti na facebook stranicu Ziherica design.

Javili smo se stranici Ziherica design i dobili podrobnije informacije o ideji te ženi koja stoji iza nje, a živi u Župi dubrovačkoj.

- Dobar dan i hvala Vam na interesu za moj kreativni rad. Zovem se Željka Žiher i već sam se kao djevojčica zaljubila u narodne nošnje (tradicijsku odjeću) kad su me roditelji prvi put odveli na Đakovačke vezove. U srednjoj školi tema mog maturalnog rada bila je bizovačka narodna nošnja - napisala nam je Željka.

image

Željka Žiher već se kao djevojčica zaljubila u narodne nošnje

Privatni Arhiv/

CRVENA JE OZNAČAVALA BOGATSTVO

- Ideja za kotulu inspiriranu narodnom nošnjom Orebića došla je iz više razloga. Kako su pokojni djed i baka mog muža upravo s Pelješca, nas dvoje jako volimo Pelješac i često odlazimo onamo. Isto tako, oboje smo turistički vodiči pa u slobodno vrijeme zajedno istražujemo povijest, arhitekturu, tradiciju i običaje dubrovačkog kraja. Osim ljepote narodne nošnje, najviše me privlači njena simbolika. Tako je na ovoj kotuli tamnoplava boja simbolizirala more, žuta povezanost s Vatikanom, a crvena je označavala bogatstvo i što je taj dio bio veći, obitelj je bila imućnija. Općenito su narodne nošnje govorile puno toga o osobi koja ih nosi, npr. je li žena udana ili nije i kad je spremna za udaju, kada je postala majka, a kada udovica, koliko je imućna i slično - podijelila je s nama Željka.

- Svaka boja imala je određenu simboliku, isto kao i frizura, nakit, pokrivala za glavu, motivi vezeni na odjeći.. Svi znamo za predivni konavoski vez na konavoskoj narodnoj nošnji, koja mi je također velika inspiracija, te uzgoj dudovog svilca i proizvodnju svile u Konavlima. Sve to zajedno, uz moju ljubav i divljenje tradicijskoj odjeći, dovelo je do ideje o izradi jedne ovakve kotule. Mislim da bi manje trebali slijediti trendove brze mode, a više promovirati svoju jedinstvenu i prekrasnu tradiciju, ne samo kao suvenir, već i kroz nosivu i održivu modu - zaključila je Željka.

26. rujan 2024 21:19