Cheesecake je jedan od kolača koji će se svidjeti svima. Njegove kiselkaste verzije s limunom, ali i one čokoladne donose rapsodiju okusa. Ova verzija jako je lagana za napraviti, a lagano će ti i "sjesti", što je iznimno bitno nakon svih blagdanskih specijaliteta koje ćeš ovih dana probati, piše Miss7, a prenosi Slobodna Dalmacija.
Sastojci za koru:
200 g bademovog brašna
1/4 žlice soli
4- 6 žlica rastopljene kokosove masti
Sastojci za kremu:
600 g krem sira ili domaćeg veganskog krem sira
380 grama kokosova jogurta
2 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
1 žlica limunovog soka (neobavezno)
160 grama eritritola (šećer ili javorov sirup za "normalnu verziju")
25 grama bademovog brašna
Priprema:
Pomiješaj sve sastojke za koru i izlij ih u kalup za tortu. Pritisni prstima da bude poprilično ravno.
Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Napuni, do polovice, bilo koju posudu za pečenje s vodom i stavi je na donji dio pećnice.
Krem sir neka bude sobne temperature te ga uzmi, zajedno s ostalim sastojcima i stavi ih u blender ili procesor hrane dok se ne napravi glatka smjesa.
Na vrh pripremljene kore rasporedi nadjev.
Postavi u sredinu pećnice, iznad posude s vodom.
Peci 30 minuta i nemoj otvarati pećnicu.
Kad istekne vrijeme, još uvijek ne otvaraj pećnicu. Isključi je i pričekaj dodatnih 5 minuta. Zatim izvadi iz pećnice i ostavi na pultu 20 minuta, a zatim ga preko noći stavi u hladnjak, da se stvrdne.
Vrijeme hlađenja važno je da bi se kolač stegnuo i kako bi se izbjeglo njegovo pucanje. Ostatke čuvaj u hladnjaku 3-4 dana. U slast, piše Miss7