StoryEditorOCM
GastroRECEPT

Želite brzu jesenju pitu? Za to vam je dovoljno jedno pakiranje lisnatog tijesta i dvije mirisne dunje

Piše dv
27. listopada 2022. - 08:55

Sezona je slatkih dunja, a kako i ove godine ne bi završile samo u kompotu, donosimo vam recept za jednostavnu pitu koju možete napraviti i s kupovnim lisnatim tijestom. Tarte tatin s dunjama radi se tako da se nasjeckani plod najprije krčka u mješavini limunova soka, meda i vanilije, a potom se ohladi i slaže na dno posude za pečenje. Dunje se potom prekriju lisnatim tijestom, peku, a zatim se pita pažljivo preokreće. I to je to, za pripremu će vam trebati svega 20-ak minuta, a pečenje će vam oduzeti 40-ak. Dok se pita peče, uvijek možete pripremiti i slatko tučeno vrhnje ili aromatizirati grčki jogurt s malo meda ili javovora sirupa i vanilije pa ga poslužiti uz još toplu krišku, a dobra ideja uz ovakve slastice uvijek je i kuglica sladoleda od vanilije, piše Dobra hrana.

image

Delicious autumn quince pie. Autumn dessert.Copy space

Shutterstock

SASTOJCI

2 veće ili 5 manjih dunja

5 šalica vode

1 šalica meda

sok jednog limuna

1 mahuna vanilije

lisnato tijesto

pistacije

vrhnje ili grčki jogurt

PRIPREMA

U posudu stavite vodu, med, limunov sok i vaniliju. Kuhajte na laganoj vatri dok med ne "nestane". Ogulite, izdubite tvrdu unutrašnjost dunja i narežite ih na jednake komade, ne pretanke, neka budu malo deblji. Dunje stavite u pripremljenu tekućinu i kuhajte ih dok ne omekšaju. Povremeno nježno promiješajte. Kada su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade na sobnoj temperaturi. Razvaljajte lisnato tijesto. U okrugli oblik za pečenje stavite pola šalice tekućine u kojoj su se kuhale dunje pa poslažite ukrug dunje da izgleda kao cvijet. Preko dunja položite lisnato tijesto i pecite oko 35 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Neka se ohladi kad se ispeče kako biste lakše izvadili kolač i preokrenuli ga. Poslužite s grčkim jogurtom ili umućenim vrhnjem u koje ste dodali malo mljevenog kardamoma i pospite sve sjeckanim pistacijama, piše Dobra hrana.

28. studeni 2024 04:04