Slatke kiflice s džemom
Sastojci:
2 velika jaja
2 šalice (500 ml) punomasnog mlijeka, toplo
1/2 šalice (130 ml) vode, tople
1 žlica aktivnog suhog kvasca (1 kesica 7-12 g)
1/2 štapića (75 g) maslaca, otopljenog
1 žlica vanilin šećera (1 kesica)
4 žlice (50 g) šećera
1/2 čajne žličice (3 g) soli
6-7 šalica (720-840 g) ili više višenamjenskog brašna
Dodatno
1/2 štapića (75 g) maslaca, otopljenog
1 jaje, umućeno
Džem po izboru
Šećer u prahu
Upute:
U malu zdjelu ili šalicu dodajte vodu, suhi kvasac i žlicu šećera. Pokrijte i stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira.
U veću zdjelu za miješanje dodajte jaja, mlijeko, otopljeni maslac, vanilin šećer, preostali šećer i sol. Dobro umutiti da se svi sastojci sjedine. Zatim dodajte kvasac i promiješajte.
Počnite dodavati brašno po malo dok se tijesto ne sjedini u kompaktnu masu koja je malo ljepljiva. Trebao bi se odvojiti od stranica zdjele. Nastavite dodavati brašno malo po malo dok ga ne budete mogli ugodno mijesiti, a da se ne lijepi za ruke. Možda će vam trebati između šest i sedam šalica brašna da biste postigli ovaj rezultat.
Mijesite tijesto najmanje osam minuta dok ne postane glatko. Volim to raditi ručno, ali možete koristiti i mikser s nastavkom za tijesto. Bitno je da ga dobro umijesite da postane potpuno glatka.
Nakon što zamijesite tijesto, poklopite i ostavite 30-60 minuta da se udvostruči. Količina vremena ovisi o tome koliko je vaš prostor topao.
Kad je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Ponovno ga kratko premijesite pa izrežite tijesto na črtiri jednaka dijela. Svaki komad umijesite i oblikujte u kuglu. Pokrijte kuhinjskom krpom i ponovite s preostalim komadima.
Zagrijte pećnicu na 350F/175C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Staviti na stranu.
Počnite s prvom loptom tijesta koju ste umijesili. Razvaljajte tijesto u krug pazeći da tijesto bude tanko.
Zatim nožem izrežite tijesto okomito i vodoravno. To će rezultirati četiri trokuta. Svaki trokut prepolovite po dužini tako da na kraju dobijete osam trokuta.
Na širi kraj svakog trokuta stavite žličicu džema, a zatim zarolajte prema sredini da dobijete roladu u obliku polumjeseca. Svaku gotovu kiflicu stavite na lim za pečenje, malo ih razmaknite jer će narasti.
Ponovite korake s preostalim tijestom.
Lim za pečenje pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se gotove kiflice dižu još 30 minuta. Lagano će se podići.
Svaki polumjesec premažite razmućenim jajetom i pecite 30-35 minuta dok ne porumeni. Kad je pečeno izvadite iz pećnice, svaku premažite s malo otopljenog maslaca i prekrijte plehom aluminijskom folijom na pet minuta da kiflice omekšaju.
Skinite aluminijsku foliju i pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ohlade. Kad se potpuno ohlade pospite šećerom u prahu i poslužite!