StoryEditorOCM
GastroLJETNI RUČAK

Za ovu jednostavnu slasnu pitu od rajčica, feta sira i pršuta neće vam trebati čak ni kalup

Piše Slavica Šagolj/Dobra hrana
11. kolovoza 2022. - 15:16

Sezona je rajčica, a Dobra hrana donosi prigodni recept za sjajan i prilično jednostavan ljetni ručak.

Za tijesto će vam trebati:

150 g oštrog brašna

100 g glatkog brašna

125 g hladnog maslaca

1 žličica soli

1 jaje

Za nadjev:

350 g rajčice

100 g feta sira

100 g gaude

150 g pršuta

3 ljutike

sol

papar

origano

50 g suncokretovih sjemenki

žlica-dvije maslinova ulja

Za premazivanje:

1 jaje

Za ukrašavanje:

svježi vlasac

image
Shutterstock

Priprema:

U veću posudu stavite obje vrste brašna, hladan maslac narezan na kockice, dodajte sol. U multipraktiku ili ručno miješajte sastojke dok ne postanu zrnati. Dodajte jaje i umiješajte glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji minimalno jedan sat. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Obje vrste sira narežite na kockice kao i pršut. Ljutiku narežite na ploške isto kao i rajčicu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u obliku kruga debljine 3 mm. Sredinu tijesta premažite maslinovim uljem. Pazite da dva centimetra tijesta na rubu ostane prazno jer ćete taj dio tijesta preklapati preko nadjeva. Dodajte pršut, sir, rajčicu. Začinite solju, paprom, origanom i suncokretovim sjemenkama. Rub tijesta s unutarnje strane premažite razmućenim jajetom te ga preklopite preko nadjeva. Dio nadjeva mora biti vidljiv, ali ne do kraja. Zatim premažite i vanjski dio te stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 30 minuta na 185 Celzijevih stupnjeva. Pečenu galettu ukrasite svježim vlascem.

25. studeni 2024 07:10