Tildi Bogdanović, Lopud je izgleda postao ‘stalna’ adresa, no dubrovačkoj PR menadžerici ne fali posla na otoku. Osim organizacije uspješnog Ponta Lopud festivala koji je ovo ljeto na tom elafitskom otoku okupio brojna poznata filmska lica, Tilda je aktivna i u obiteljskom restoranu 'Mandarč' u ‘Villi Birimiši’. S nama je podijelila recept za crostatu od smokava i mjendula, ali sa 'ekstra' smokvama!
Potrebno je:
20 dkg masla
20 dkg štaub cukara
3 velika jaja
18 dkg bijelih mljevenih mjendula
10 dkg oštrog brašna
½ ožičice soli
Sjeme od pola vanilija štapića ili par kapi ekstrakta vanilije
10 dkg grčkog jogurta
1,5 kg smokava
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200*C. Pripremi kalup promjera 24 cm sa masnom kartom.
Miksaj cukar i maslo dok ne postanu glatki i svijetli.
Izmiksaj jaja i lagano ih dodavaj izbačenom maslu i cukaru.
Zatim u smjesu dodaj i umiješaj mjendule, vaniliju,brašno i sol
Na kraju dodaj i jogurt.
Ulij smjesu u niski pleh promjera 24-26 cm
Izreži svaku smokvu u 4 okomit dijela I slaži ih u krug na tijesto.
Peci 45 min na 180*C
Provjeri je li pečeno tijesto, pa ako treba produlji još koji minut.
Izvadi kalup iz pećnice, pusti kolač da se ohladi prije nego ga izvadiš iz kalupa i pospeš jednom žlicom cukara.
Kolač se može servirati ovako, ali puno bolji je ako mu se dodaju...
'Ekstra' smokve
Potrebno je:
3 ožice cukara
6 ožica crnog vina
6 zrelih smokava – prepolovljene na 4 dijela (ma sve ono smokava što nije stalo na tortu)
Grčki jogurt
Priprema:
3 ožice cukara zagrij u tećici na laganoj vatri da se karamelizira, digni s vatre i zalij s crnim vinom, te vrati na vatru da se cukar ponovo rastopi u vinu.
Dodaj u tećicu četvrtine smokava i okreći ih na sve strane dok se ne ugriju dovoljno.
Prelij servirani kolač žlicom grčkog jogurta i okruži ga toplim četvrtinama smokava iz vina